Вятърът в Балтийско море и съвсем нов закон за климата: Ето защо Естония е нашата Зелена страна на месеца

...
Естонските национални знамена се веят на вятъра на площада на
Коментари Харесай

Естонските национални знамена се веят от вятъра на площада на свободата в Талин, Естония. Естонските национални знамена се веят на вятъра на площада на свободата в Талин, Естония. - Авторско право AP Photo/Pavel Golovkin От Euronews Green Публикувано на 30/09/2023 - 08:00 Споделете тази статияБутон за затварянеfacebookFacebookfacebooktwitterTwittertwitterflipboardFlipboardflipboardизпратиИзпратиизпратиredditRedditredditmessengerMessengermessengerlinkedinLinkedinlinkedinvkVK<им src="https://static.euronews.com/website/images/vector/social-icons/article-redesign-vk.svg" width="48" height="48" alt="vk" class="u-show-for-medium" loading="lazy" fetchpriority="low" >

От електронен лидер до зелен лидер, тази „богата на природа“ европейска нация е нашата страна на месеца за септември.

РЕКЛАМА

Всички европейски страни са на уникални пътешествия - някои бързи, други бавни - за да постигнат климатична неутралност. Но нацията, която обръщаме внимание през септември, върви по особено необичаен път.

Може да се изненадате да научите, че Естония е на трето място в света по кумулативни емисии на население - след като е изпомпвала 1394 тона CO2 до 2021 г., според анализ на Carbon Brief.

Обилните запаси от петролни шисти на малката балтийска страна са смесена благословия; предоставяйки му висока степен на енергийна независимост, като същевременно вгражда дълбоко въглеродно-интензивно наследство.

Но Естония се стреми да изостави своите замърсяващи пътища (отчасти изсечени по време на съветската окупация) зад гърба си.

Руската инвазия в Украйна ускорява зеления преход на Естония

Руската инвазия през 2022 г. показа ясно, че „не можем да държим всичките си яйца в една кошница в енергийния сектор“, Кристи Клаас, заместник генерален секретар за зеления преход в Министерството на климата на Естония, казва пред Euronews Green.

Войната катализира енергийния преход на страната, но той вече беше в ход.

По време на премиера Кая Калас Естония се ангажира (през 2021 г. ) да прекрати постепенно производството на нефтен пясък до 2040 г. И (през 2022 г.) обеща да достигне 100 процента до 2030 г. - първото сред страните от Централна и Източна Европа според мозъчния тръст за чиста енергия Ember.

На a скорошно посещение в новосформираното министерство на климата, разбрахме повече за зелените амбиции на Естония и как е решена да ги постигне.

Ирландия: Производството на вятър надвишава търсенето на електроенергия за първи път

Естония стартира закон за климата

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР