Вярвам, че всеки български политик и общественик, който се изправя

...
Вярвам, че всеки български политик и общественик, който се изправя
Коментари Харесай

Радев: Не можем да градим добросъседство с език на омразата, фалшификации и обиди към българите

Вярвам, че всеки български политик и държавник, който се изправя пред европейските въпроси и тематиката за мястото на РСМ в тях, би трябвало доста ясно да си дава сметка, че държавните позиции би трябвало да се градят на база на обективните исторически обстоятелства, на експертиза и на правата на индивида. Това сподели президентът Румен Радев по време на представянето на книгата на доцент доктор Спас Ташев „ Борбите на македонските българи за права и самостоятелност – 68 случая от интервала 1944-1994 година “, която беше показана в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “. В словото си президентът дефинира като един от огромните пропуски на България в актуалната й история неглижирането на въпроса за съдбините на българите в РСМакедония и техните права.

„ Тях ги няма в Декларацията за добросъседство и другарство от 1999 година, няма ги в Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017г., няма ги и в Националната рамкова позиция от 2019-а година. Когато България наложи напълно основателно несъгласие върху започването на договарянията за участие от края на 2020 година, българите в РСМ и техните права също не бяха част от претекстовете. В същото време натискът върху страната ни да отворим вратите за начало на договарянията растеше неимоверно “, подсети президентът, допълвайки, че през днешния ден всеки приказва за конституционни промени и пълноправие на жителите с българско съзнание в РСМ, само че преди две години този проблем е бил неразрешена тематика в връзката сред двете страни.

Румен Радев посочи, че е сложил и отстоява въпроса за правата на българите в РСМ не от блян към разпалване на исторически спор сред две балкански страни, а като проблем, който визира фундамента от полезности и правила, на който се гради Европейският съюз – правата на индивида, битката с езика на омразата и недопускането му в границите на общото европейско семейство.

„ Ако ние сме виновна страна член на Европейски Съюз, която почита своето минало и всички хора, които са отдали живота си за нашето бъдеще, няма по какъв начин да се откажем от тези позиции, тъй като това е честната позиция като членове на Европейски Съюз “, сподели президентът и напомни, че преди дни е изпратил писма до всички европейски водачи и институции, в които е обяснил значими процеси от предишното, само че и настоящи провокации от сегашното. Не можем да градим добросъседство и стабилно бъдеще с език на омразата и обиди към българите в учебниците, неразкрити архиви на службите за погромите над българите в Македония и продължаваща дискриминация, безапелационен е президентът.

Присъединяването на РСМ към Европейския съюз е развой, който България приветства не поради геополитически фактори, изясни президентът и подсети за историческата и културна съгласуваност сред двете страни, която продължава към този момент 13 епохи.

„ Пред нас е общото европейско бъдеще. Ние не слагаме никакви нови условия. Ние желаеме само да се изпълнят поети към този момент задължения, които са залегнали в преговорната рамка, която доста ясно разказва какво да се прави “, сподели още президентът.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР