VW, Daimler и BMW изкараха по-голямата част от седмицата да

...
VW, Daimler и BMW изкараха по-голямата част от седмицата да
Коментари Харесай

Фактите около „газовата камера” на VW, Daimler и BMW

VW, Daimler и BMW изкараха по-голямата част от седмицата да посипват главата си с пепел, уволниха по някой и различен човек на висока заплата, само че това надалеч не е задоволително, с цел да се изтрие срама от сравненията с способи, употребявани преди 70-80 години.

Два дни, откакто новината за проби върху маймуни гръмна в Съединени американски щати, материал в Stuttgarter Zeitung, районен вестник в южна Германия, упрекна огромните три производителя, че са правили проби за въздействието на нездравословните газове върху хора. Новината потегли лавинообразно, по тази причина е добре да забележим обстоятелствата, а и обясненията.

През 2007 година триото, дружно с доставчика на авточасти Bosch, основават изследователска лобистка група, наречена European Research Group on Environment and Health in the Transport. Тя е по-известна със съкращението си EUGT. Задачата й е да употребява науката, с цел да показва, че токсините от дизеловите мотори не съставляват огромен риск за човешката здраве. Bosch напуща групата през 2013 година Може би „ научният” метод не им се е понравил…

Групата финансира доста проучвания, в това число скандалния тест с изгорели газове върху маймуни, провел се през май 2014 година Методите на лобистката група явно са надалеч от общоприетите, по тази причина тя е разпусната през предходната година.

Но преди този момент, през 2013 година, EUGT взаимно финансира “inhalation study with nitrogen dioxide in healthy people.” Азотният диоксид (NO2) е един от главните отрови в изгорелите газове от дизелов мотор. Това е един от газовете, които VW изкуствено понижава посредством програмен продукт, поради който избухна „ Дизелгейт”.

Тестовете са осъществени върху 25 доброволци в Aachen University Hospital. Води ги професор Томас Краус. В продължение на три часа групата, намираща се в стая с размер 40 кв. м, е изложена на разнообразни равнища NO2, от естественото наличие на газа в атмосферата до три пъти над естественото ниво, което е доста над целесъобразните оптимални стойности от Световната здравна организация. Доброволците първо са карали велоергометри, по-късно са седели на маса. Не са употребявани никакви други отрови или газове. Експериментът е бил подписан от етичния комитет на факултета. Той класифицира опита като „ оправдан”, защото излагането на NO2 е доста малко.

Резултатите, оповестени през 2016 година, са добра вест за автомобилната индустрия. Те демонстрират „ никаква реакция на вдишания NO2.” Професор Краус отбелязва, че резултатите не могат да се пренесат върху цялото население, защото, да вземем за пример, всички доброволци са били непушачи и никой не е страдал от астма, също така токсинът е бил изолиран от други нездравословни субстанции.

Това значи, че пробата не може да се употребява за добиване на заключения за резултата на мръсния въздух върху човешкото здраве. Професорът се опасява, че тези резултати може да се „ трансфорат в инструмент”, само че не споделя от кого. Той прибавя, че EUGT не е „ въздействал” върху проучването.

Но резултатът от нездравословните газове е явен. Проучване, оповестено предходната година в списание Nature споделя, че всяка година прибързано умират най-малко 38 000 индивида, а повода за това са нарасналите равнища на азотни оксиди, отделяни от дизеловите коли.

Daimler се разграничи от опитите: “Шокирани сме от обсега на проучванията и тяхното прилагане… осъждаме тези опити.”

Тази седмица сър Дейвид Кинг, основен теоретичен специалист на Англия сред 2000 и 2007 г, съобщи, че немските автомобилни концерни „ имат кръв по ръцете си” поради тестванията, които го убеждават да посъветва тогавашното английско държавно управление в интерес на дизеловите коли. “Броят на преждевременните смъртни случаи във Англия е доста, доста огромен поради концентрацията на азотни оксиди във въздуха, натрупала се в резултат на решението на държавните управления в цяла Европа да окуражат дизелите на база това, че катализаторите правят работа,” декларира той пред The Daily Telegraph.

Daimler съобщи, че „ всички проучвания, извършени от EUGT, са били съпроводени и проучени от научно-консултативен съвет, формиран от приети университети и научни институти”, до момента в който VW съобщи в свое изказване, че “научните способи, употребявани от EUGT, са били неверни.”

Кой в този момент би трябвало да упрекваме: професорите или промишлеността?

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР