Вулканът Таал, заради който се наложи евакуацията на 45 000

...
Вулканът Таал, заради който се наложи евакуацията на 45 000
Коментари Харесай

Над 75 труса през нощта и дъжд от лава във Филипините

Вулканът Таал, поради който се наложи евакуацията на 45 000 души, стартира да изхвърля през днешния ден фонтани от лава, съобщи ДПА. Намиращата се на 66 километра филипинска столица Манила е обхваната от гъст пушек, а по прилежащите градчета се е изсипал дъжд от камъни.

През нощта са били регистрирани минимум 75 вулканични трусове. Огромен облак от бяла и сива пепел се издига на височина от 15 километра.

Властите предизвестяват, че към момента е допустимо " рисково избухливо изригване " през идващите часове или дни. Това може да наложи да бъдат евакуирани минимум 200 000 локални поданици.



Международното летище на филипинската столица бе затворено поради пепелта. Над 100 вътрешни и интернационалните полети бяха анулирани, а на място настъпи безспорен безпорядък, написа Dir.bg.

Днес полетите бяха обновени отчасти, заяви управата на летището, представена от Ройтерс.

Таал е вторият най-активен вулкан във Филипините. Той е изригвал 33 пъти от 1572 година, по данни на Филипинския институт за вулканология и сеизмология.

Последното огромно изригване на Таал е било през октомври 1977 година, а най-смъртоносното - през 1911 година, когато умират над 1300 души.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР