Вулканът Питон дьо ла Фурнез във френския отвъдморски департамент Реюнион

...
Вулканът Питон дьо ла Фурнез във френския отвъдморски департамент Реюнион
Коментари Харесай

ЗРЕЛИЩНО: Най-активният вулкан в света изригна за пръв път о...

Вулканът Питон дьо ла Фурнез във френския отвъдморски департамент Реюнион - остров в Индийския океан, стартира да изригва за първи път през годината рано тази заран. Това заяви вулканологичният център за наблюдаване на Питон дьо ла Фурнез, съобщи Франс прес.

Според вулканолозите " източникът на изригването е ситуиран на южно-югозападния скат на вулкана ", в изцяло ненаселен регион, " без особено да заплашва сигурността на хора, материални обекти или на околната среда ", прецизираха локалните управляващи.

Апаратурата на вулканологичния център записва излизането на лавата на повърхността. Вулканичният масив е затрупан с компактен заоблачен пласт и към момента не е допустимо явлението да се следи образно.

От съображения за сигурност управляващите не разрешиха напълно достъпа до централната калдера на вулкана - мястото, където кратерът се срутва във вътрешността в себе си.

Питон дьо ла Фурнез е измежду най-активните вулкани в света. През последното десетилетие е изригвал двайсетина пъти. За финален път това стана на 22 декември 2021 година и изригването търпя 17 дни.

Изригванията на Питон дьо ла Фурнез се назовават ефузивни или още от " хавайски вид ". Лавата се стича основно по скатовете на вулкана за разлика от избухливите изригвания, при които вулканите бълват облаци от пепел високо в небето.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР