Вулканът Питон дьо ла Фурнез във френския отвъдморски департамент Реюнион

...
Вулканът Питон дьо ла Фурнез във френския отвъдморски департамент Реюнион
Коментари Харесай

Вулканът Питон дьо ла Фурнез изригна за пръв от година


Вулканът Питон дьо ла Фурнез във френския отвъдморски департамент Реюнион - остров в Индийския океан, стартира да изригва за първи път през годината рано тази заран. Това заяви вулканологичният център за наблюдаване на Питон дьо ла Фурнез, съобщи Франс прес.

Според вулканолозите " източникът на изригването е ситуиран на южно-югозападния скат на вулкана ", в изцяло ненаселен регион, " без особено да заплашва сигурността на хора, материални обекти или на околната среда ", прецизираха локалните управляващи.

Ce matin le piton de la Fournaise est entrée en éruption,
il s’agit de la première éruption de l’année.
(Photo illustration)
— HAFFNER Alexandre (@HAFFNERAlexand1)
Апаратурата на вулканологичния център записва излизането на лавата на повърхността. Вулканичният масив е затрупан с компактен заоблачен пласт и към момента не е допустимо явлението да се следи образно.

От съображения за сигурност управляващите не разрешиха напълно достъпа до централната калдера на вулкана - мястото, където кратерът се срутва във вътрешността в себе си.

Питон дьо ла Фурнез е измежду най-активните вулкани в света. През последното десетилетие е изригвал двайсетина пъти. За финален път това стана на 22 декември 2021 година и изригването търпя 17 дни.

À La Réunion, le Piton de la Fournaise est entré en éruption
La source de l`éruption est localisée sur le flanc Sud-Sud-Ouest, dans le secteur du cratère Rivals
— La1ere.fr (@la1ere)
Изригванията на Питон дьо ла Фурнез се назовават ефузивни или още от " хавайски вид ". Лавата се стича основно по скатовете на вулкана за разлика от избухливите изригвания, при които вулканите бълват облаци от пепел високо в небето. 

À La Réunion, le piton de la Fournaise est entré en éruption
— BFMTV (@BFMTV)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР