Вулкан изригна на полуостров Рейкянес в югозападната част на Исландия,

...
Вулкан изригна на полуостров Рейкянес в югозападната част на Исландия,
Коментари Харесай

Лава и дим: Вулкан изригна в Исландия край столицата Рейкявик

Вулкан изригна на полуостров Рейкянес в югозападната част на Исландия, покрай столицата Рейкявик, след интензивна земетръсна активност в региона, заяви Метеорологичната работа в понеделник.

" В момента това е доста малко изригване ", сподели Матю Робъртс от отдела за услуги и проучвания в службата, представен от Ройтерс. Той добави, че няма директна непосредствена заплаха за хората в района.

Изригването е доказано в 19.40 българско време.

Движението на интернационалното летище " Кефлавик " в Рейкявик не е нарушено, заяви летището на уеб страницата си.

Изображения и излъчвания онлайн от локални новинарски издания MBL и RUV демонстрират лава и пушек, излизащи от цепнатина в земята откъм ската на планината Фаградалсфядъл.

Полуостров Рейкянес е вулканична и сеизмична гореща точка на към 30 км югозападно от столицата Рейкявик. През март 2021 година фонтани от лава изригнаха зрелищно от 500-750 метра дълга цепнатина в земята във вулканичната система Фаградалсфядъл.

Вулканичната активност в региона продължи шест месеца и се трансформира в същинска туристическа атракция. През август 2022 година в същия регион се имаше триседмично изригване.

 Изригналият в Исландия вулкан притегля хиляди туристи Изригналият в Исландия вулкан притегля хиляди туристи

Системата, която е необятна към 6 километра и дълга 19 километра, е останала неактивна повече от шест хиляди години преди тези две изригвания.

За разлика от изригването през 2010 година на вулкана Ейяфятлайокутъл, което спря към 100 хиляди полета и принуди стотици исландци да изоставен домовете си, това изригване не се чака да избълва доста пушек в атмосферата.

" Това не е вулканично изригване с пепел. Това е просто лава ", сподели Робъртс от метеорологичната работа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР