Вулкан изригна на полуостров Рейкянес, който се намира в югозападната

...
Вулкан изригна на полуостров Рейкянес, който се намира в югозападната
Коментари Харесай

Около 4000 души са били евакуирани заради изригването на вулкан в Исландия

Вулкан изригна на полуостров Рейкянес , който се намира в югозападната част на Исландия след седмици на интензивни трусове там, заяви „ BBC “.  Около 4000 души са били евакуирани от рибарския град Гриндавик , а близкият геотермален курорт „ Синя лагуна “ е бил затворен .

Изригването е почнало северно от града в 22:17 ч. локално време, оповестиха от Исландската метеорологична работа. Експерти успокояват, че то няма да докара до същото равнище на провали като това през 2010 година, което наложи насилственото прекъсване на европейските въздушни транспорти.

От края на октомври насам в региона на столицата Рейкявик се следи нараснала земетръсна интензивност . Метеорологичната работа разгласи, че изригването е разпознато на към 4 км североизточно от град Гриндавик, като сеизмичната интензивност се е движела към града.

Снимки и видеоклипове, оповестени в обществените медии, демонстрират лава , изригваща от вулкана единствено час след регистрирането на явлението. Изригването може да се види от Рейкявик , който се намира на към 42 км североизточно от Гриндавик. Един от очевидците там показа пред „ BBC “, че половината от небето в посока към града е било „ осветено в алено “ , а във въздуха се е виждал гъст пушек . Полицията е издала предизвестие , което гласи, че хората би трябвало да стоят надалеч от региона.

Дължината на пукнатината във вулкана е към 3,5 км, а лавата се отделя със скорост към 100-200 куб. м в секунда, оповестиха от метеорологичната работа. Метеоролозите обясниха още, че това е неведнъж повече, в сравнение с при предходни изригвания на полуостров Рейкянес през последните години.

Старши служител на реда от Гражданска отбрана на име Видир Рейнисон съобщи пред националната телевизия „ RUV “, че изригването е станало бързо и наподобява е било „ много огромно събитие “. Той разяснява, че лавата наподобява е текла във всички направления от огромна цепнатина във вулкана.

Министърът на външните работи на Исландия Бярни Бенедиктсон съобщи от профила си в Twitter, че няма спирания на полетите от и до Исландия, а интернационалните коридори за полети остават отворени .

„ Струите лава са много високи, тъй че наподобява, че става дума за мощно изригване, “, показа той.

Д-р Илинская , доцент по вулканология в университета в Лийдс, съобщи, че преди изригването локалните хора по едно и също време са се „ страхували и са чакали “ това да се случи.

„ Имаше доста неустановеност. Това беше сложен интервал за локалните хора, “, описа тя, като добави, че управляващите са в подготвеност да реагират при евентуални потоци от лава, които могат да разрушат домове и инфраструктура, в това число в региона на „ Синя лагуна “ – известна туристическа дестинация.

„ В момента наподобява, че не е заплашително, макар че следва да забележим “, твърди Илинская.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР