Вучевичпоиска и по-голямо присъствие на , особено в сръбските райони,

...
Вучевичпоиска и по-голямо присъствие на , особено в сръбските райони,
Коментари Харесай

Сръбският министър на отбраната: Ако армията получи заповед от Вучич да влезе в Косово, ще го направи

Вучевичпоиска и по-голямо наличие на, изключително в сръбските региони, съобщи " Данас ", представен от БГНЕС.

 

Той добави, че съдействието на ръководеното от него министерство и сръбската войска с задачата на КФОР е положително и действа в сходство с Резолюция 1244 и Военнотехническото съглашение от Куманово.

 

„ Сътрудничеството се основава на взаимно почитание и протича правилно. Република Сърбия счита, че KFOR би трябвало да има допустимо най-значима роля в Косово, изключително в регионите, където живее сръбското население. Нямаме нищо срещу наличието на KFOR в нашите общности ".

 

„ Ако сръбската войска получи такава заповед от президента на Република Сърбия, като главнокомандващ, нейните елементи да навлязат на територията на Косово, сръбската войска ще извърши такова задача дейно, професионално и сполучливо. И даже тогава те биха го съобщили авансово на частите на KFOR. Те не биха създали нищо зад тила на никого. Слава Богу, до момента не ни се е налагало да вземаме такова решение “, добави той.

 

Ръководителят на Службата на сръбското държавно управление за Косово Петър Петкович съобщи, че към момента няма информация за какво е било отхвърлено настояването на EULEX да взе участие в следствието на случая от 24 септември дружно с косовската полиция, макар че е минала една седмица от случая в Банска.

 

" Причината за това е, че косовската полиция може да прикрие обстоятелството, че сърбите са били невъзмутимо убити... Втората причина е, че може да прикрие обстоятелството, че в редиците на косовската полиция е имало и наемни убийци, които са пристигнали от разнообразни терористични лагери със задачата да убият всички сърби, защото това са били заповеди на Курти ", съобщи Петкович на медийна конференция.

 

Той добави, че терорът на Курти против сърбите се ускорява всекидневно, тъй като " няма съответна реакция от страна на Запада ".

 

" Ние не желаеме от KFOR или EULEX да застанат на страната на Сърбия, а единствено да бъдат справедливи, неутрални ", сподели Петкович.

 

сред полицията и въоръжени сърби, скрити в манастир, трансформира тихото село Банска в Северно Косово във военна зона по-рано тази седмица. Това е и повода за актуалната ескалация на напрежението.

 

Косово, което разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година след партизанско въстание и интервенция на НАТО през 1999 година,, че въоръжава и поддържа сръбските бойци. Сърбия пък упреква Косово, че упражнява напън и подтисничество по отношение на етническите сърби. 

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР