Вцентъра на този конфликт стои една почти незабележима офис сграда

...
Вцентъра на този конфликт стои една почти незабележима офис сграда
Коментари Харесай

Как малка Литва се опълчи на Китай

Вцентъра на този спор стои една съвсем незабележима офис постройка в столицата на Литва Вилнюс. Зад лъскавата ѝ стъклена фасада се обитават адвокатски адвокатски фирми, консултантски и други компании. В края на ноември нови наематели се нанесоха на този адрес във Вилнюс. И проблемите започнаха, пишат от " ".

Тук се намира формалното посланичество на Тайван в Литва - първото де факто посолство, което страната открива в Европа за последните 18 години. В Пекин, на 6500 километра на изток, обстановката провокира яд и реакция.

Китай преглежда Тайван като своя територия и счита установяването на дипломатически връзки с Тайпе за посягане против политиката на Пекин за "единен Китай ". Не са доста страните по света, осмелили се да открият представителства на Тайван. Сред тях са да вземем за пример Маршаловите острови, Гватемала и Кралство Есватини, някогашен Свазиленд – все дребни и стопански прекомерно незначителни страни. Литва обаче, като член на Европейския съюз, прави изключение.

Напрежение с Китай

И това не е първият случай, при който балтийската страна кръстосва шпаги с азиатския колос. Тази година министерството на защитата публично посъветва потребителите да не купуват китайски смарт телефони, а тези, които към този момент имат такива, да ги изхвърлят. Според институцията, занимаваща се с киберсигурност, в тях има част, обвързвана с опция за цензуриране, която може да бъде задействана когато и да е.

Освен това плануваното разширение на 5G мрежата в страната ще се случи без присъединяване на китайски компании – от "съображения за сигурност ". В началото на 2020 година Литва напусна китайския стопански конгрес "17+1” за съдействие със страните от Централна и Източна Европа.

Какво е обяснението за тези ходове? „ Вярваме, че икономическите връзки с демократични страни са по-устойчиви и дават отговор на духа на правовата страна, а затова и са по-близки до ползите на Литва “, съобщи външният министър на страната Габриелиус Ландсбергис.

Англоезичният официоз на Китайската комунистическа партия „ Глобъл таймс “ изрази през ноември гнева си към страната с население по-малко от това на един регион на Пекин: "Литва е просто мишка, даже бълха под стъпалата на разгневен слон “, написа още вестникът.

Ответният удар на "слона "

Официалната китайска реакция също не закъсня. В края на ноември Пекин отзова за непрекъснато посланика си от Вилнюс и разгласи пратеника на Литва за личност нон-грата. Според специалисти, Вилнюс може да си разреши сходно държание, тъй като едвам 1,1% от нейния експорт през 2020 година е бил предопределен за Китай, за разлика от вноса от Китай, който е малко по-голям.

В допълнение към незначителния стокообмен, личната история на балтийската страна я прави скептична към комунистически режими. Литва е първата измежду страните от Съюз на съветските социалистически републики, която разгласи независимостта си през 1990 година. А обстановката в прилежащ Беларус подсети на литовците за тяхната битка за независимост по време на тоталитарния режим.

Подкрепа от Вашингтон и Брюксел

Отношенията на Вилнюс с Пекин, Москва и Минск по традиция са напрегнати. Застраховката във връзка с националната сигурност на страната идва най-много от партньорството ѝ със Съединени американски щати в НАТО.

Давайки си сметка за това, Литва настоя за по-твърда и обща европейска политика към Китай. Външният министър на страната Ландсбергис разяснява в тази връзка, че е време форматът „ 17+1 " да бъде сменен от „ доста по-ефикасния „ 27+1 “. И добави: „ Европейски Съюз е най-силен, когато всички 27 страни-членки работят дружно, взаимно с европейските институции ".

Ескалацията на напрежението сред Вилнюс и Пекин съумя да провокира европейска реакция, най-малко по съответния проблем. „ Европейски Съюз е подготвен да се изправи против всевъзможен тип политически напън и насилствени ограничения, ориентирани против която и да е от страните-членки “, разгласи европейският представител по външната политика Жозеп Борел на 8 декември във връзка дейностите на Пекин.

След знака за решителност от страна на Брюксел наемателите в незабележимата постройка във Вилнюс ще останат по-дълго време.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР