Втрогателния си дебютен роман Счупените места Ръсел Франклин разказва историята

...
Втрогателния си дебютен роман Счупените места Ръсел Франклин разказва историята
Коментари Харесай

Кое е неразбраното транссексуално дете на Ърнест Хемингуей

Втрогателния си дебютен разказ " Счупените места " Ръсел Франклин споделя историята на най-малкото дете на Ърнест Хемингуей, което е познато под разнообразни имена - Грегъри или Глория, и е живяло в интервала 1931-2001 година От бурните 30-те години на ХХ век до края на ХХ век читателят се насочва на странствуване по серпентини, прекъсвано от отменяне и резистентност, обезсърчение и вяра.

Като всеки добър воин на Хемингуей, Грегъри пътува по света, лови риба, и като самия Ърнест, е диагностициран с маниакална меланхолия. (Разминават се в това, че стават лекари, а не писатели на цялостен работен ден, въпреки че фамилната болест алкохолизъм в последна сметка ще им коства лекарския лиценз).  

Horacio the handsnake - Gregory/Gloria Hemingway
— Eriq Smith (Horacio the handsnake OFFICIAL) (@SuperQueer619)
В " Счупени места " обширните биографични проучвания са леки. Самият баща тук е непряк персонаж, въпреки че митът му хвърля дълга сянка. Той е изобразен по какъв начин споделя на децата си по какъв начин да бъдат мъже: той е невъздържан, постоянно ядосан, само че от време на време гальовен и добър.

Франклин не се тормози от бащата, който същинският Грегъри е нарекъл " пропито с джин, грубо страшилище ", нито от това да му даде искрици човещина. Трансформациите сред Грегъри и Глория през годините са поднесени с еднообразно внимание: както при титулярния воин на описа на Вирджиния Улф " Орландо ", този млад Хемингуей минава от " той " в " тя " без изпитание, и в случай че " Грегъри " господства в огромна част от описа, то от самото начало се усеща пулсът на " Глория ", който преследва мъжкото местоимение и бие сред редовете. 

Макар че Грегъри в по-голямата си част се пробва да потисне или да задържи Глория в себе си, в края на краищата се появява искрица вяра, когато погледът им попада на новоиздадената " Райска градина " - спорен, посмъртен разказ на татко им от 1986 година, в който героите опитват с променливостта на пола.

Тогава Глория се появява още веднъж, осъзнавайки, че няма значение дали Ърнест ги е схванал, или не. Мозъкът на Грегъри пренаписва и преразказва съществуването им, до момента в който те претърсват спомените си, тъй че читателят получава фрагментиран роман, който майсторски показва вътрешния свят на човек, минал през няколко електрошокови процедури - и чието схващане в този момент се лута сред места, времена и самоличности.

Ernest Hemingway and Gregory Hemingway at the Club de Cazadores in Cuba, c. 1943. JFK Presidential Library, Boston
— Bibliophilia (@Libroantiguo)
В цялата книга " Счупени места " прозата на Франклин е сдържана и къса: няма разхвърляни фрази, няма потоци от схващане. Това е обичаният прийом и на Ърнест Хемингуей: лъжливо просто писане, което прекатурва догатките и предизвика въпроси за фиксираността на личността.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР