Поредица от различни събития с официален и празничен характер ще

...
Поредица от различни събития с официален и празничен характер ще
Коментари Харесай

В София се проведе форум по случай 75 години дипломатически отношения между България и Китай

Поредица от разнообразни събития с формален и празничен темперамент ще отбележат 75-годишния празник от определяне на дипломатическите връзки сред България и Китай . Сред тях са няколко следващи конгреси по цивилизации сред двете страни, както и галерия на изключителните наградени произведения от състезанието за рисунка и снимка „ Божурът среща розата “, цикъл от лекции за китайската просвета под надпис “Китай - Как и Защо ”, Фестивал на китайското кино и други.

На 5 май бе даден и формален старт на поредицата с конгрес под надпис " Укрепване на културния и цивилизационен продан сред Китай и България.  Събитието беше проведено от Центъра за интернационален продан и " Китай през днешния ден ", осъществено от Китайския културен център в София и подкрепено от Посолството на Китай в България.
 Форум по случай 75 години дипломатически връзки сред България и Китай
Събитието се състоя в салоните на Китайския културен център в София и събра част от елита на политическите, икономическите и културните среди на България и Китай.

Със особено одобрение към участниците се включи и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова , която акцентира че в днешния конфликтен и разграничен свят по-важно от всеки път е желанието да познаваш другия, тъй като единствено когато го познаваш, можеш да го схванеш и да си сътрудничите сполучливо. А най-прекият път към това е културният разговор, който е и в основата на устойчивите българо-китайски връзки.

" Трябва по-често да препрочитаме уроците на предишното и да черпим от мъдростта на дълголетните ни цивилизации! Да бъдем горди и да описваме на света за изключителните достижения на многовековните ни история и обичаи ", се показва в поздравлението на госпожа Йотова.
 Форум по случай 75 години дипломатически връзки сред България и Китай
На сходно мнение бе и зам.-председателят на 49-ото Народно заседание и Председател на Групата за другарство България – Китай Цончо Ганев . Той бе безапелационен, че " хилядите километри и другите континенти, които разделят двете страни нямат значение, тъй като с помощта на напъните на двете страни се построяват мостове сред нашите две цивилизации, а китайската просвета и език доближават до сърцата на доста българи и способстват за определяне на потребен цивилизационен продан ".

Поздравително слово към гостите държа и вр. ръководещият посолството КНР в България госпожа Уан Мин . Тя означи в думите си и сложната световна обстановка все още, призовавайки за поощряване на международния мир и развиване. " Различни остарели и нови проблеми се преплитат със комплицирани несъгласия, манталитетът на Студената война продължава да съществува, зачестява появяването на световни и районни “горещи точки ”, понятия като „ Превъзходството на избрани цивилизации “ и „ Сблъсъкът на цивилизации “ получават все по-голямо разпространяване ", напомни китайският посланик. 
 Форум по случай 75 години дипломатически връзки сред България и Китай
Г-жа Уан Мин изрази убеденост, че България и Китай ще одобряват 75 годишнината от определяне на дипломатически връзки като опция за по-нататъшно подсилване на обмена и взаимното допълнение сред цивилизациите и даване на по-богата духовна поддръжка на обичайното другарство сред двете страни.
 Форум по случай 75 години дипломатически връзки сред България и Китай
Специално за форума от Китай дойде делегация на Китайската асоциация по интернационалните връзки, водена от заместник-председателя Лиу Хунцай , който в изявлението си показа сполучливите резултати от прагматичното междучовешко и културно съдействие сред Китай и България и даде някои хрумвания за бъдещото съдействие.

Основният отчет на форума произнесе проф. доктор по политология Светлана Шаренкова , издател и на списание " Китай през днешния ден " и на вестник " Земя ". Тя не скри, че разговорът сред двете цивилизации е бил стеснен както от времето, по този начин и от неналичието на задоволително обстоятелства през вековете.
 Форум по случай 75 години дипломатически връзки сред България и Китай
Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР