Второто издание на празника, посветен на българския фолклор и традиционни

...
Второто издание на празника, посветен на българския фолклор и традиционни
Коментари Харесай

Празникът на българския фолклор събра в Нейково десетки любители на автентичната музика и кулинария

Второто издание на празника, отдаден на българския фолклор и обичайни ястия, събра на площада в село Нейково десетки фенове на достоверната музика и кулинария.

Музикалната стратегия на сцената пред цялостния площад в Нейково стартира с изявата на учениците от НУФИ „ Филип Кутев “ – Котел и продължи с представянето на певческите групи към НЧ „ Просвета-1919 “, с. Мокрен и НЧ „ Единство “, с. Жеравна. Домакините от НЧ „ Изгрев 1928 “, взеха ефективно присъединяване в обичайна седянка, в която участниците показаха обичая „ Ронене на царевица “. В предишното, изключително през есента, в селото доста постоянно са правили седянки. Вълна да се чепка, царевица да се орони, чеиз да се стъкми, мома да се задоми, все седенки са гласели. Така последователно се заражда локалния фолклор, който за повторно през вчерашния ден сподели, че е жив и дава опция за последователност сред поколенията.

„ През годините, с локалните дами, обменяхме предписания, които детайлно изучавахме. Когато събрахме задоволителен брой, взехме решение че можем да ги представим по достоверен метод пред нашите поданици и посетители “, по този начин разяснява зараждането на концепцията за този празник Диана Недковска, секретар на НЧ „ Изгрев 1928 “, с. Нейково и негов главен уредник.„ Представените ястия са по достоверни предписания от предишното. Те същите, по които нейковските дами, нашите баби и прабаби са употребили при приготвянето на своите гозби за фамилните трапези и по специфични мотиви. Този празник за втора година демонстрира отношението ни към фолклорното изкуство като с това обогати още веднъж културния живот в селото ни “, сподели още Недковска.

Гостите на балканското село съумяха да се насладят на типичните за региона ястията като „ мамулига “, манджа, наподобяваща качамак, „ маладой “, тип баница, която вместо кори, се прави от тесто, нейковско сирене, курабийки и кексове, които взеха присъединяване в кулинарен конкурс за достоверно ядене. Не по-малко забавни бяха и гозбите на другите участници в надпреварата. Сред тях бяха ястията на учениците от професионалната паралелка " Готвачи " към СУ „ Георги Ст. Раковски “- Котел и представителите на читалищата в Жеравна и Мокрен. Учениците показаха пред журито „ Къдряви котленски тиганици “, „ Лапа по котленски “, „ Будамяна каша “ и погача. Участниците от другите обитаеми места пък показаха жеравненски бухти, мокренска млечна баница и мокренски питки -с мерудия и със сирене.

Прелестните ухания и вкусни гозби се оценяваха откомпетентно жури, което единомислещо реши, че всички ястия дават отговор на главния критерии за оценка, а точно достоверност. Така всички участници получиха грамоти и книги с кулинарни предписания.

Програмата приключи с обичайната седянка, пресъздаваща диалог сред локални мома и ерген и радостно хоро. Автентичността на празника беше допълнена с чаша топъл чай, подготвен с билки от нейковските ливади („ чаири “) и хубави мемоари за хора и събития от предишното към пламтящия огън на площада.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР