Второто издание на конкурса за Екокод, част от инициативата за

...
Второто издание на конкурса за Екокод, част от инициативата за
Коментари Харесай

Деца от Варна са сред победителита в националния конкурс за Екокод на инициативата Влез в зеления кръг

Второто издание на състезанието за Екокод, част от самодейността за екообразование на " Девин “ ЕАД и БД " Син Флаг “ – " Влез в зеления кръг “, излъчи тазгодишните спечелили, които поделят наградния фонд от 3000 лв., обезпечен от " Девин “ ЕАД.

Златната премия и финансиране на стойност 1500 лв. заслужи Детска градина " Пинокио “ (Бургас). Второто място и парична премия от 1000 лв. бяха присъдени на Основно учебно заведение " Отец Паисий “ - Варна, а бронзът – на Детска градина " Гълъбче “, още веднъж от морската ни столица, които завоюваха и 500 лв. за третото място. Конкуренцията тази година бе извънредно оспорвана: със своите Екокодове присъединяване в надпреварата взеха 78 образователни заведения, което е над три пъти повече като брой участници по отношение на предходната образователна година.

Проектите за Екокод бяха оценени от жури в състав: Петя Манастирска, управител " Качество и стабилно развиване “ в " Девин “ ЕАД; Румяна Иванова, специалист " Консервационни действия, дарителство, обществено предприемачество “, Българска фондация " Биоразнообразие “; Мариана Рачева, публицист от Радио Бургас, БНР; Станимир Георгиев, ръководител на УС на БД " Син байрак “. Критериите за оценка включват автентичност на концепцията, изчерпателност на екопосланието и високо качество на осъществяване.

" Като жури бяхме много затруднени да разпознаваем най-хубавите измежду толкоз доста креативен хрумвания за Екокод. И въпреки всичко някои образователни заведения бяха с едни гърди напред “, уточни Петя Манастирска, управител " Качество и стабилно развиване “ в " Девин “ ЕАД и добави: " Интересът към самодейността " Влез в зеления кръг “ нараства лавинообразно, което ни обнадеждава, че идеята за редовно въвеждане на екообразованието в България набира мощ. Само по този начин можем да възпитаваме жители, които отговорно да се грижат за опазването на природата. Благодаря на всички участници – деца, учители, родители и локални общности. “

Златна премия:

Проектът за Екокод на ДГ " Пинокио “, гр. Бургас е под надпис " Биззи избавя Земята “ събра най-вече точки от журито на състезанието. Биззи е пчеличката, посредством която DEVIN Изворна оказва помощ на малчуганите да пазят природата чиста. Екокодът е сниман като видео с главните стъпки за виновното държание към природата, като учителите и децата са подготвили и специфична театрална мини режисура с основни герои пчеличката Биззи и Земята. В детската градина има самостоятелен ъгъл " Зелена занималня “, където децата се учат да се грижат за растенията, да отглеждат билки, подправки и зеленчуци и да садят дървета.

Сребърна премия:

Екокодът на ОУ " Отец Паисий “, гр. Варна е 3D макет на QR код, основан посредством екипна работа на всички 15 учители и 150 възпитаници. На учебния уебсайт е обособена секция, в която се разгласяват екологични действия и акции, а към нея води специфичен QR код, направен взаимно от всички групи, класове и паралелки в учебното заведение. 3D макетът се състои от 2025 квадратчета, а всяко квадратче от QR кода е част от цветова група ЗЕМЯ, МОРЕ, ГОРА, ПЛАНИНА или НЕБЕ. 3D Екокодът е подложен в централното предверие на учебното заведение и цели да осведоми всички за екосъобразното държание.

Бронзова премия:

Децата от ДГ " Гълъбче “, гр. Варна благодарение на учителите и родителите основават био градинка, събират отпадъците разделно, почистват плажа и морето и пестят вода и сила. Екокодът на детската градина е направен от малчуганите под формата на земното кълбо, прегърнато от гълъбчето на ДГ " Гълъбче “. Към цялата комбинация са добавени ръчно направени цветя, на които са изписани техните обещания по какъв начин ще се борят да запазят планетата красива, а направеното земно кълбо краси входа на детската градина.

Екокодът е наложителна стъпка от методологията на интернационалната стратегия " Екоучилища “ и съставлява система от правила за екологосъобразно държание в учебно заведение, в фамилията, в обществото, измежду природата. Участието в състезанието за Екокод дава опция на всяко дете да развие знания за вярно държание в опазването на околната среда, а класиралите се на първо, второ и трето място образователни заведения получават и парични награди, с които да финансират своите екологични планове.

" Влез в зеления кръг. Бъдещето е в наши ръце “ е взаимен план на " Девин “ ЕАД и Българско придвижване " Син байрак “ за разширение на мрежата от членове на Програмата " Екоучилища “ в България и налагането ѝ като съществена стратегия за стабилно развиване в българските учебни заведения. Инициативата е подкрепена от Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите и Българската мрежа на Глобалния контракт на Организация на обединените нации и цели да приготви бъдещите генерации като дейни жители, способни да поемат социална отговорност за запазване на околната среда.

За самодейността " Влез в зеления кръг. Бъдещето е в нашите ръце “

Най-мащабната самодейност за въвеждане на екообразованието в българските учебни заведения " Влез в зеления кръг “ е взаимен план на " Девин “ ЕАД и Българско придвижване " Син байрак “, чиято цел е разширение на мрежата от членове на програмата " Екоучилища “ в България и налагането ѝ като съществена стратегия за стабилно развиване в българските учебни заведения.

От основаването си през 1992 година " Девин “ ЕАД е водач на пазара на минерална и изворна вода в България. Изворите и мястото на бутилиране се намират в екологично чист регион в района на град Девин, в сърцето на Родопа планина, откъдето идват продуктите с марка DEVIN – натурална минерална (негазирана, газирана и обогатена с витамини) и изворна вода. Фирмата е извънреден дистрибутор на енергийните питиета Red Bull и плодовите сокове Granini за България.

" Девин “ ЕАД е виновна компания, която влага в икономическото, обществено и културно развиване на обществото посредством начинания, ориентирани към районното развиване, опазването на околната среда и образованието.

От 2017 година компанията е част от белгийската група Spadel – водещ производител на бутилирана вода в Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) и Франция.

От 2021 година " Девин “ ЕАД е сертифицирана въглеродно неутрална компания с валидация, издадена от интернационалната консултантска организация по климата CO2logic и одобрена от упълномощения и самостоятелен сертифициращ орган Vinçotte. " Девин “ ЕАД е първата българска компания за бутилирана вода, която реализира въглероден неутралитет както на равнище компания, по този начин и на равнище артикул. Компанията има влиятелния документ Great Place to Work – най-високото отличие за работодателска марка и чудесно работно място в интернационален проект.

От март 2022 година " Девин “ ЕАД е първата българска компания, притежател на влиятелния документ B Corp, който отличава компании, отговарящи на най-високите обществени и екологични стандарти и поемащи дълготраен ангажимент за позитивно влияние върху обществото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР