Второ срутване в зоната на югозападния бастион е установено вчера

...
Второ срутване в зоната на югозападния бастион е установено вчера
Коментари Харесай

Второ срутване в крепостта Баба Вида

Второ сриване в зоната на югозападния бастион е открито през вчерашния ден в крепостта " Баба Вида ", оповестиха от регионалната администрация във Видин.

Регионалният исторически музей в града изпрати през днешния ден писмо до министъра на културата, държавната и общинска администрация, в което уведомява за ново сриване. Г-жа Ани Арутюнян се срещна на място с казуса, като изрази своята угриженост към последвалите опустошения по каменната зидария на бойната кула в емблематичната за Видин средновековна цитадела. Областна администрация Видин поддържа eжедневни контакти със заместител – министъра на културата арх. Чавдар Георгиев по отношение на опазването на културните монументи в региона.

След изработен оглед от контрольор Пламен Иванов – началник на ЦРП-Враца към Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание ” от негова страна бяха направени наставления към Община Видин за незабавни спешни ремонтни действия, при съблюдаване на наредбите на Закона за културното завещание.

С Решение № 52/20.01.2017 година на Министерски съвет ръководството върху историческия обект е предоставено на локалната администрация за период от 10 години с ангажимент да стопанисва парцела. Областна администрация – Видин удостоверява готовността си да спомага и подкрепя Община Видин за опазване целостта на крепостта за идните генерации.

Припомняме, че на 24.08.2023 година регионалният шеф Иво Атанасов изиска информация от локалната администрация за изразходваните досега средства от тяхна страна за поддръжка на Средновековната цитадела, наличната техническа документи (инвестиционен план, позволение за градеж и др.), обвързвана с поддържане и запазване на недвижимата културна полезност в дълготраен проект, както и дали историческият знак на града „ Баба Вида “ има направена застраховка. Крайният период изтече, а в регионална администрация - Видин към момента няма получен отговор.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР