Вторият задължителен държавен зрелостен изпит ще се състои днес и

...
Вторият задължителен държавен зрелостен изпит ще се състои днес и
Коментари Харесай

45 224 зрелостници се явяват днес на втора задължителна матура

Вторият наложителен държавен зрелостен изпит ще се състои през днешния ден и на него се чака да се явят 45 224 зрелостници в страната, оповестиха от Министерството на образованието и науката. Той стартира в 8:30 часа.

В МОН ще се изтегли изпитният вид за втората наложителна матура по профилиращ предмет и разновидността за втория наложителен държавен зрелостен изпит по специалност за професионалните гимназии и професионалните паралелки.

Зрелостниците би трябвало да бъдат в изпитните зали най-малко 30 минути по-рано, да носят документ за идентичност и служебната записка. Пише се единствено с черен химикал.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ образователен предмет по желание като се изключи български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии поставят държавен изпит за придобиване на професионална подготовка. Зрелостниците, които в този момент се явяват на матурите, са първият випуск, който приключва по Закона за предучилищното и учебното обучение.

По традиция за втората матура най-желан е британският език, следван от „Биология и здравно образование“ и от „География и икономика“.

За първи път има опция да се държи втори наложителен зрелостен изпит и по предметите – информатика, осведомителни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, само че единствено в случай че са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по осведомителни технологии младежите ще работят на компютър.

Дипломни планове ще пазят 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по специалността, включващи писмена и джука част.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР