Вторият вот на недоверие срещу правителството Денков-Габриел“ вероятно ще се

...
Вторият вот на недоверие срещу правителството Денков-Габриел“ вероятно ще се
Коментари Харесай

Депутатите не събраха кворум за прегласуването на вота на недоверие

Вторият избор на съмнение против държавното управление „ Денков-Габриел “ евентуално ще се гласоподава на следващия ден поради липса на кворум през днешния ден.

При първото гласоподаване вотът на съмнение не мина като в него участваха 127 депутати - “за ” бяха 66, “против ” 61, без въздържали се. Докато течеше гласуването ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи напуснаха пленарната зала.

Последва гледище за отмора от страна на Българска социалистическа партия, с цел да може сътрудниците им да се върнат в пленарната зала. “66 народни представители не могат да смъкват кабинета, само че 166 могат. Ако в действителност депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи нямат доверие към този пропутински кабинет, дано да заповядат в зала и да го смъкват ”, сподели депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски.

ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи не влязоха в пленарна зала при прегласуването, макар че имаше 15-минутна отмора, поискана от Българска социалистическа партия, с цел да може двете парламентарни групи да се върнат в зала. От Българска социалистическа партия настояха гласуването да се организира през утрешния ден, а по-късно настояха и за инспекция на кворума. В последна сметка ръководителят на Народно събрание Росен Желязков направи инспекция на кворума, само че се записаха едвам 64 депутати. Наложи се излизане в още една отмора преди прегласуването като след нея обстановката остана непроменена - ГЕРБ и Движение за права и свободи още веднъж не влязоха в зала и се записаха 63 депутати. Поради липса на кворум ръководителят на Народно събрание Росен Желязков закри съвещанието.

Вотът на съмнение, на тематика " Отбрана и сигурност ”, бе импортиран от народните представители от парламентарните групи на " Българска социалистическа партия за България ”, " Възраждане ” и " ИТН ”. Според вносителите решенията на държавното управление в бранш „ Сигурност ” не се вземат по отношение на действителните потребности на страната, а съгласно непознати политически и стопански ползи.

Дебатите по втория избор на съмнение продължиха над четири часа. Опозицията упрекна кабинета, че със закупуването на БТР-и и даренията за Украйна работят против националната сигурност и обслужват непознати ползи.

„ Решенията в областта на сигурността и защитата не са стимулирани от действителна угриженост за хората и страната, а от лични политически задължения пред непознати страни “, сподели Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия. „ Купени са конграчулейшънси, само че не е допринесено за бойната дарба на армията “, сподели от своя страна Николай Дренчев от „ Възраждане ”.

Министърът на защитата Тодор Тагарев упрекна вносителите на вота, че с дезинформационната акция, която водят, спомагат за намаляване на отбранителните качества на страната.

Според Кирил Петков от ПГ на ПП-ДБ " защитата, въз основата на остарели съветски машини, може да провокира носталгия у някои, само че действително днешната им реализация и действителна боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското държавно управление придобива ”.

ГЕРБ и Движение за права и свободи резервираха безмълвие в зала, само че показаха своята поддръжка за държавното управление от коридорите на Народното събрание.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР