Вторият по големина град в България с 350 000 души

...
Вторият по големина град в България с 350 000 души
Коментари Харесай

Файненшъл Таймс: Български град преобръща съдбата си

Вторият по величина град в България с 350 000 души население и богато културно завещание се радва на дълго чакано раздвижване, установи в днешния си брой „ Файненшъл Таймс “. Авторът на публикацията Керин Хоуп / Kerin Hope/, сътрудник за Балканите на водещия международен бизнес всекидневник със съдействието на кореспондента за България Теодор Троев прави обширен репортаж за Пловдив като капиталова дестинация. 

В началото цитира Георги Стоев от „ Индъстри Уоч “, който прави оценка на 4 милиарда евро вложенията на непознати и локални компании направени към Пловдив от 2011 година насам след дълъг интервал на стопански застой. „ Голямата смяна е доказателство какво шепа предприемчиви локални предприемачи и представители на локалната власт могат да реализират, когато имат повече убеденост “, споделя българският анализатор.

Икономическият и културен напредък на града демонстрира каква динамичност има в развиването на бизнеса, когато има доверие измежду вложителите. Всичко това оказва помощ за изтриване на имиджа на България, като част от „ дивия изток “, след влизането й в Европейския съюз и предизвиква вложителите да разпрострат своя капацитет в разнообразни райони в страната, написа Хоуп.

Резултатите са равнище на безработицата в Пловдив от 4.9 %, осезаемо по-ниско от националното 8.1 %, както и развиването на браншове като логистика, произвеждане на автомобилни елементи и програмен продукт, които се оферират на международния пазар.

Подемът на Пловдив е още по-впечатляващ при съпоставяне с тежкото състояние на Гърция, южната съседка, която се бори с рецесията в своята стопанска система, установи Хоуп.

Въпреки, че гръцките вложители изтеглиха от България плановете си, свързани с банкиране и недвижимости, поради задълбочаването на рецесията вкъщи, някои гръцки търговски компании реалокираха своите централи в България, с цел да се възползват от най-ниските налози в Европейски Съюз.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР