Вторият опит на ВСУ да превземат черноморския Змийски остров се

...
Вторият опит на ВСУ да превземат черноморския Змийски остров се
Коментари Харесай

Защо Украйна упорито атакува Змийския остров

Вторият опит на ВСУ да завладяват черноморския Змийски остров се провали, макар че този път Киев употребява турски дронове и подложи острова на солиден обстрел с ракети и артилерия. Но нито едно от средствата за поразяване реализира задачата си. Експертите предвиждат повтаряне на офанзивите на ВСУ. Защо този дребен каменист остров е толкоз значим за Киев и по какъв начин съветските военни могат да обезпечат тази уязвима опора?

Тази седмица режимът в Киев за повторно - след несполучлива офанзива през май - се опита да превземе стратегически значимия Змийски остров, намиращ се на 35 км от брега на Одеска област и на 120 км от Одеса. Настоящият опит, който представителят на Министерството на защитата Игор Конашенков назова смахнат, е осъществен в понеделник към 5:00 часа сутринта.

ВСУ са разчитали да нанесат масирани въздушни и артилерийски удари по острова „ с следващ десант и завладяване “, обясниха от Министерството на защитата. В рейда са взели участие повече от 10 украински атакуващи и разследващи дрона. Бойните дронове са направлявани от два БПЛА “Байрактар” турско произвеждане.

Противовъздушното прикритие на украинските БПЛА е обезпечено от зенитно-ракетни комплекси С-300 от бойни позиции в регионите Тузла (Одеска област) и Очаков (Николаевска област). „ Ракетно-артилерийските удари по Змийския остров бяха нанесени от украински балистични ракети „ Точка-У “, РСЗО „ Ураган “ и 155-мм гаубици М-777 от огневи позиции на запад от Одеса и на остров Кубански “, сподели Конашенков.

Операцията на украинските военни беше следена от американците. Стратегически разследващ дрон на Военновъздушни сили на Съединени американски щати “Глобал Хоук” беше видян на огромна надморска височина във въздушното пространство покрай острова. Според РИА Новости, няколко дни преди опита на украинските войски да завладеят острова, два американски търговски спътника са правили фотоси. Първият е снимал на 14 юни, а вторият на 17 юни. Показателно е, че същите американски спътници са снимали региона на сондажните платформи на “Черноморнефтегаз”, които бяха изумени по едно и също време от противокорабни ракети и “Байрактар” на ВСУ в понеделник сутринта.

Плановете за масирана въздушна офанзива на острова, последвана от десант, се провалиха. „ Свалени във въздуха: 13 безпилотни летателни апарата, четири ракети „ Точка-У “ и 21 снаряда от реактивни системи за залпов огън „ Ураган “. Нито едно от украинските огневи оръжия не доближи задачата на острова “, сподели Конашенков и добави, че вследствие на това съперникът е отказал да прави десант.

„ Има съображение да се счита, че в Очаков сме унищожили лодките, на които украинските военни ще се стоварят на острова “, счита военният специалист, капитан от запаса 1-ви сан Владимир Гундаров. Според него след неутрализирането на средствата за офанзива съветската страна отвърнала с 14 ракетни удара по контролни центрове в Одеса и Очаков.

„ От страната на Украйна в този момент ще се правят единствено непрекъснати обстрели по Змийския остров, тъй като те получиха американски противокорабни ракети “Харпун” - с тях ще стрелят по всички кораби, които ще се приближат до острова. Ще би трябвало да водим контрабатарейна пукотевица за този остров. Все още не можем да създадем нищо повече “, заключва специалистът.

„ Въоръжените сили на Украйна ще продължат да се пробват да завладяват острова, ще има трета и четвърта офанзива “, предвижда капитанът 3-ти сан на запаса, военният специалист Максим Климов. Според него „ ВСУ ще удря Змийски с артилерия с огромен обхват, само че няма защо да се притеснявате “. „ По-добре да знаем от кое място ще стрелят, в сравнение с да бият по нас от непредвидени за нас места. Заловихме Змийския остров тъкмо в точния момент. Не ни е напълно комфортно да го държим, само че имаме сили за това “, акцентира събеседникът.

Какво е скъпо то на Змийския остров.

Малък - повърхност от едвам 0,205 квадратни километра, безлесен остров, ситуиран покрай украинско-румънската морска граница, е стратегически значим обект в северозападното Черно море. „ Оттук е добре да се управляват всички морски направления в този район. Нито един съд от Украйна до Румъния, България и назад няма да мине около него, без да бъде видян. Също такаудобно се управлява метода на кораби от югоизточната част на морето от острова, т.е. от Турция към Одеса, Очаков, Николаев “, изясни Гундаров.

Задържането на Змийски също разрешава контролаустието на Дунав и крайбрежните води в южната част на Одеска област. От острова може да се следи въздушното и морското пространство, да се открива проникването на самолети и кораби. Не е изненадващо, че по руско време тук има радарна рота за Противовъздушна отбрана.

Ако ВСУ бяха траяли да държат острова, това щеше да разреши на Украйна да заплашва съветския Черноморски флот с американски противокорабни крилати ракети “Харпун”, счита Климов.

„ Новата трансформация на „ Харпун “ в действителност може да доближи от острова до Севастопол. Ако батареи противокорабни ракети бъдат ситуирани, Севастопол е в зоната на обстрела “, изясни събеседникът.

Не е изненадващо, че още на идващия ден след началото на специфичната военна интервенция островът е ангажиран от силите на Черноморския флот. По това време в Змийски е ситуиран единствено украински граничен гарнизон от към 80 души (нека напомним, че по-късно пленените граничари бяха разменени за пленени съветски войници). Според военните специалисти оперативното завладяване на острова е предотвратила превръщането му във вражеска цитадела.

Как да си осигурим опора на острова

„ Имаше оферти в експертната общественост да се напусне острова, че сякаш не е необходим и че е неловко да се задържи “, означи Климов. “Но той несъмнено би трябвало да бъде въздържан. Съдейки по сателитни фотоси, има доста подсилване на нашите сили”, отбелязва специалистът.

„ Островът е положително място за разполагане на съоръжение за противовъздушна защита и радио-електронна война. Следователно е скъп от военна позиция “, сподели Гундаров.

Според Климов за подсилване на защитата на острова е належащо „ създаване на дълготрайни и издръжливи структури “. От позиция на укрепването на Противовъздушна отбрана и групировката, Русия „ прави всичко както би трябвало “. „ Островът е добра платформа във връзка с кацане и осъществяване на десантна интервенция “, отбелязва Климов. Както Гундаров от своя страна показва, Змийски ще остане в уязвима позиция, до момента в който „ казусът не се реши от единствено себе си “ – с завладяването на Одеса и Николаев.

„ Но това ще стане допустимо едвам откакто бъдат решени главните стратегически задания на изток. А точно, откакто групировката в Лисичанск бъде изцяло обкръжена, в този момент там има към седем-осем хиляди националисти, когато групировката в Донецка област, която в този момент непрестанно обстрелва града, бъде унищожена “, сподели Гундаров.

„ След това ще може да се приказва за Николаев. Веднага откакто бъде високомерен, това е ключът към Одеса. Което от своя страна ще ни даде достъп до Приднестровието, ще можем да подкрепим проруската администрация там и да предотвратим присъединението на Молдова към Румъния “, добави той.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР