Вторият мандат бе връчен и върнат. В парламента - бойкот

...
Вторият мандат бе връчен и върнат. В парламента - бойкот
Коментари Харесай

Вторият мандат - връчен и върнат: Остава още един опит за редовен кабинет

Вторият мандат бе връчен и върнат. В Народното събрание - протест и все по-сигурен курс към предварителни избори.

Антоанета Стефанова от " ИТН " задържа досието с проучвателния мандат тъкмо 35 секунди, преди да я върне на президента.

Така остава още единствено един опит за сформиране на постоянен кабинет.

В Народното събрание все по-ясно се чуват поръчки за къс живот на 45-ото Народно заседание.

ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи бойкотираха съвещанието през днешния ден, като не одобриха дневния ред, който включваше промени в Изборния кодекс и партийната дотация.

Очаквано и " ИТН " върна мандата. Това е вторият провален опит да се сформира държавно управление в границите на 45-ия парламент. Преди това опита и Политическа партия ГЕРБ, само че партиите с които тя искаше да влезе в договаряния не одобриха поканата за съвещания.

При приемането на върнатия втори мандат президентът още веднъж изиска Народното събрание да работи във времето за конституционната процедура за държавно управление, с цел да утвърди изборни правила и актуализация на бюджета.

Партията на Слави Трифонов " ИТН " извърши тъкмо това, което водачът заяви още в понеделник - върнаха досието с мандата секунди, откакто я получиха.

“Няма да влиза в коалиция с партии от статуквото. За нас не е обикновено да се влиза в безпринципни обединения. Връщаме мандата за сформиране на държавно управление ", сподели Антоанета Стефанова, претендент за министър председател на Има Такъв Народ.

Президентът разгласи, че на всеки изследователски мандат за постоянно държавно управление се гледа с особена вяра, само че и схваща претекстовете на " ИТН " да откаже да сформира кабинет.

Снимка: bTV

„ Съставянето на държавно управление не може да е ангажимент на една партия. Обществото от години чака Народното събрание да вземе ограничения за изсветляване на изборния развой и са значими решенията на политическите партии и те би трябвало да бъдат взети без значение от съставянето на държавно управление “, съобщи президентът Румен Радев.

Президентът разяснява, че би трябвало да има баланс сред периодите за съставяне на държавно управление и работата на Народното събрание по значими законопроекти.

„ Наред с всички оферти липсва най-важното. Продължава държавното управление в оставка да не внася актуализация на бюджета, тя е нужна за поддръжка за пенсионерите и бизнеса при положение, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно държавно управление “, сподели президентът.

От " ИТН " обясниха още веднъж претекста си да върнат проучвателния мандат.

„ Този парламент няма да изкара повече от 1 месец и би трябвало да има естествен избирателен закон за идващите предварителни избори “, съобщи Тошко Йорданов, ръководител на Има Такъв Народ.

Снимка: bTV
С втория провален мандат конституционната процедура планува президентът да връчи третия мандат на парламентарна група по собствен избор.

В събота президентът разгласи, че в Конституцията няма оказани периоди за връчването на мандатите, тъй че президентът самичък ще реши по кое време и на коя политическа мощ да разпореди третия опит за сформиране на държавно управление.

Снимка: bTV Ако и посочената от президента партия не успее, се стига до финала на процедурата.

Тогава президентът разпуска Народното събрание, като със същия декрет насрочва датата на новия избор. Срокът за осъществяване на изборите е до два месеца.

С различен декрет президентът назначава длъжностен кабинет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР