Вторият дубъл на Консултативният съвет за национална сигурност днес за

...
Вторият дубъл на Консултативният съвет за национална сигурност днес за
Коментари Харесай

Не се разбраха за бъдещия антикорпуционен орган

Вторият дубъл на Консултативният съвет за национална сигурност през днешния ден за битката с корупцията по този начин и не се оказа по-продуктивен от първия предходната седмица, който се провали поради липса на кворум.

КСНС не съумя да реализира единодушие по отношение на ролята и функционалностите на антикорупционния орган, както и за правилата за назначение на неговото управление и надзор, разгласи президентът Румен Радев след четиричасово съвещание.

Все отново участниците в КСНС са постигнали единодушие, че " резултатите от битката с корупцията по високите етажи на властта са ниски заради недостатъци в законодателството, в институционалната рамка и заради неналичието на обособена конструкция с ясни пълномощия и потенциал. ", уточни президентът. " Постигнато е единодушие за главните насоки в работата на държавните институции, които да подсигуряват използване на сложен метод, който наред с предварителната защита да се концентрира и върху навреме откриване, следствие и осъществяване на наказателната отговорност, както и самостоятелност на органите за противопоставяне на корупцията от проверяваните лица ", добави той.

Радев акцентира, че КСНС са се обединили и към три оферти към  изпълнителната и законодателната власт:

- Промени в Наказателен кодекс, тъй че да се противодейства на корупционните закононарушения освен в обществения, само че и в частния бранш

- Народното събрание да прегледа и одобри Закон за противопоставяне на корупцията

- Новият закон да регламентира всеобхватни ограничения за предварителна защита, лишаване на нелегално добито имущество и откриване на закононарушения на лица, заемащи или заемали висши обществени служба.

" Искам да подчертая своето виждане, че в действителност е нужен самостоятелен проверяващ орган, който да подкрепя, пресича и проверява корупционните схеми, тъй като надълбоко в себе си нямам доверие, че корупцията може да бъде преборена единствено с имуществени заявления и битката с нея не може да се задоволява единствено с предварителна защита. Разбира се, те са значими, само че тук приказваме за изчерпателност. Сега нещата с в ръцете на нашите народни представители и следва да забележим до каква степен ще отчетат резултатите от днешното съвещание и високите публични упования ", сподели още президентът.

Той акцентира, че корупцията " покварява моралния климат, обезсърчава хората и отхвърля вложителите, по тази причина мощно се надява, че НС ще подходи осъзнавайки мащаба на казуса и надмогвайки конюнктурните, персонални и партийни ползи в името на България. "

Президентът даде поръчка, че счита да промени метода за свикването на консултативния съвет. Въпреки доста положителния консенсус по редица съответни ограничения, набелязани по време на КСНС на 30 май за националната сигурност, те и до момента не са претворени в политики и решения. Затова последващи такива препоръки ще има, когато има действителни стъпки, съобщи Румен Радев.

„ Има две точки, които не бяха признати, заради това, че има противоречиви моменти по отношение на кой да назначава органа и това, че следствието, което се предлага сега от страна на Българска социалистическа партия в техния законопроект нарушава конституцията и по тази причина имаме разминаване. ", разяснява на собствен ред пред публицисти ръководителят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Взе се кардинално решение да се предложат на гласоподаване. Всички участници в КСНС гласоподаваха за отпадането на тези две точки, само госпожа Корнелия Нинова и президентът гласоподаваха за оставането на тези две точки, означи още той. " Позицията на съвсем всички представители на политическите сили беше следната – сега има два законопроекта. Дебатът би трябвало да се води в българския парламент и законопроектите би трябвало да бъдат признати от българския парламент. ", добави той.

" Двата въпроса, които бяха противоречиви и по които има разнообразни законопроекти, през днешния ден разбрахме по какъв начин ще бъдат решени. Оттук нататък, отговорността е на болшинството. Те ще си одобряват в Народното събрание един нов орган, който ще се занимава с инспекция на заявления и с налагане на санкции. Нов обединен орган с проверяващи функционалности, в който президентската институция да има отношение, явно няма да има. ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. " Ние ще продължим да пазиме нашия законопроект в Народното събрание, само че от това, което осъждам по съвещанието на КСНС, те към този момент са решили какво ще направи болшинството в Народното събрание. Да си носят отговорността, че имитират битка с корупцията и че това няма да докара до никакъв резултат. ", отсече тя.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР