Втори национален протест срещу войната по пътищата затваря пътни артерии

...
Втори национален протест срещу войната по пътищата затваря пътни артерии
Коментари Харесай

Протести срещу войната по пътищата затвориха редица пътища в страната и градовете

Втори народен митинг против войната по пътищата затваря пътни артерии в страната. Причината - зачестилите тежки произшествия, оповестява NOVA.

България е на второ място в Европа по брой жертви на пътя по отношение на популацията. Хората желаят незабавни ограничения и по-сериозни санкции за водачите, предизвикали произшествия.

През миналата седмица от Министерство на вътрешните работи предложиха ограничаване на скоростта в елементи от огромните градове и по-строги наказания за шофиране след приложимост на опиати и алкохол.

Протестиращи се събраха на изхода на Хасково към Димитровград. Един от последните произшествия стана точно на пътя за Димитровград. Тогава почина 23-годишният Йордан.

" Ние сме тук като пострадали. Убиецът на сина ми втори месец се разхожда на независимост. Не са подхванати никакви ограничения за задържането му ", сподели бащата на починалото момче - Ясен. " Протестът е под надпис " Да спрем войната по пътищата ". Нашият наследник падна жертва на тази война ", добави той.

За 30 минути беше блокирано движението по пътя Бургас-Созопол. Семействата и другари на починалите при пътен случай в края на февруари 2020 година Тодор Тодоров от село Росен и кметският наместник Ванча Байлова излизат на митинг.

Хората са недоволни от бавенето на делата и неефективните присъди. Настояват за промени в Наказателния кодекс и в Закона за придвижване по пътищата.

" Три години след злополуката няма обективен развой, а индивидът към момента не е в пандиза. Издадената му присъда през декември е прекомерно дребна за нас - дейно 4 години и 8 месеца. Но ние не сме съгласни ", уточни дъщерята на Байлова.

Протест и в столицата. Вълната на всеобщото неодобрение се надигна след трагичния случай преди две седмици, при който бяха блъснати и починаха на място момиче и момче на бул. " Сливница ".

" Нашите съществени претенции са да спре войната по пътищата и избиването на толкоз хора. Жокер на страната е по какъв начин да го направи ", сподели Димитър Шиков.

" Безнадеждността у хората е придобила такива високи измерения, че това е единственият метод да изразим нашата позиция. Това е плод на бездействието на институциите ", уточни Пламен Манчоров.

Протестиращи затвориха централния бул. в Казанлък. Справедливост  и стоп на войната по пътищата - за това упорстваха събралите се на митинга, измежду които и майката на 11-годишно момче, което бе убито на пътя от пийнал и с позитивна проба за опиати водач.

В Стара Загора също се включиха в националния митинг. Там уважиха паметта на Мария, която през днешния ден трябваше да навърши 19 години, само че почина при злокобна злополука.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР