Втори многоетажен паркинг вдигат на бул. Марица-север в кв. Кършияка.

...
Втори многоетажен паркинг вдигат на бул. Марица-север в кв. Кършияка.
Коментари Харесай

Бизнесът реши: Жилищните комплекси с многоетажни паркинги

Втори многоетажен паркинг подвигат на бул. „ Марица-север ” в кв. „ Кършияка ”. Той е развъртян във тип на гаражни кафези на 6 равнища и ще побира 70 коли. Паркингът е част жилищен комплекс „ Тирлин разкош ”, с вложител инж. Саркис Гарабедян с компанията си „ Тирлин ”. Многоетажен паркинг бе построен преди време и в първата секция на комплекса, сред бул. „ Марица-север ” и улиците „ Златна Панега ” и „ Порто Лагос ”.

Така от ден на ден строителни бизнесмени подават ръка на общината в решаването на един наболял публичен проблем - паркирането в града.

Мотивът на бизнесмена Саркис Гарабедян да вложи средства във втори паркинг е точно хаосът по улиците. „ Днес се паркира на всички места - по улици, зелени площи - кой където откри. Плащат си санкциите и не престават да го вършат. Но единствено след няколко години ще има по-строг надзор към нарушителите и хората ще стартират да употребяват тези гаражи, по този начин ще се разтоварят и улиците ”, разяснява за „ Марица ” инж. Гарабедян. Ситуацията е изключително интензивна по поречието на река Марица - улицата е тясна, придвижването по нея е в двете посоки и никой не може да забрани ежедневното прекъсване на коли. Спират по този начин безсистемно, тъй като няма паркинги, е коментарът на бизнесмена. Затова той се е заел да вдигне втори многоетажен гараж в своя жилищен комплекс до реката, на бул. „ Марица ” 25.

Два етажа от новия паркинг ще бъдат отворени за външни гости, другите 4 равнища ще бъдат закупени от живеещите в комплекса на правилото - месечен или годишен абонамент. Гаражът ще разполага с двойна система за напредване на колите - с асансьор и с рампа. Отделно, в границите на „ Тирлин ”АД на бул. „ Марица ” №27 е изпълнен под земята гараж за 32 коли, тъкмо над него са обезпечени още 35 паркоместа. Паркинг за още 100 коли към този момент има издигнат и в първата секция на „ Тирлин ”АД. „ Надявахме се, че оборудването ще облекчи паркирането в региона ”, споделя Гарабедян и изяснява какви са проблемите от едно подземно копаене около реката за него, като реализатор. „ Не можем да си позволим да слезем доста дълбоко, водата е единствено на 3 метра. Едно вкопаване във вода значи цените на самото строителство да скочат доста. А по този начин или другояче многоетажните паркинги са уреди, които мъчно възстановяват своята инвестиция ”.

Паркирането в градски условия обаче основава още един неуреден проблем.

„ Водим война паркоместата да получат статут на гараж, тъй като в този момент закупеното паркомясто не може да се продава, да се наследява или препродава. Единствената смяна в Закон за устройство на територията е, че в случай че съответното паркомясто е обвързано с жилището, който се закупува, то върви задно с жилището и може да се препродава. Крайно време е това състояние да се уреди - паркоместата да имат статута на гаражи ”, безапелационен е инж. Гарабедян. Той разясни, че сега строителите са се обединили с Камарата на нотариусите и се водят договаряния за смяна в Закон за устройство на територията. Всички досегашни опити паркоместата да получат статута на гаражи обаче се оказвали несполучливи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР