Втори дневен център за деца на бежанци от Украйна отвори

...
Втори дневен център за деца на бежанци от Украйна отвори
Коментари Харесай

Втори център за деца на бежанци в Пловдив

Втори дневен център за деца на бежанци от Украйна отвори порти през днешния ден в Пловдив. В него се отглеждат 25 деца от 3 до 6 годишна възраст. Той се намира на бул. „ Източен “ 15 в подблоково пространство, което по-рано беше предоставено от Общинския съвет по предложение на кмета Здравко Димитров.

Наталия Елис от фондацията за поддръжка на украинците в Пловдив изясни по време на откриването, че всички родители на децата от центъра към този момент работят, а за образованието на малчуганите досега се грижат две украински възпитателки. Предстои да се наеме и преподавател по български език. Засега издръжката, както и заплащането на личния състав, се реализира посредством доброволни дарения и средства.

Първият подобен център, разположен в някогашна детска блокова градина към ДГ „ Кремена “ в регион „ Тракия “, бе открит в края на месец май и той действа на същия принцип. До момента в детските градини в града има записани 110 деца, а в учебните заведения 262.

„ Още от началото на рецесията в Украйна Община Пловдив се зае с първостепенната задача да обезпечи пространства за краткотрайно настаняване на бежанците. Едно от решенията беше за отпущането на пространствата на неизползваните детски градини. Чрез ролята им на дневен център децата се приспособяват, до момента в който родителите им стартират работа или се приготвят за просветителната система “, сподели заместник-кметът Стефан Стоянов и добави, че Община Пловдив има желание да подкрепи построяването и на трети център за деца, защото общността се усилва.

Според заместник-кмета Георги Титюков опитът на Пловдив за справяне с бежанската рецесия продължава да е водещ образец освен в страната, само че и в Европа. Той напомни и високата оценка на еврокомисаря по обществените въпроси Никола Шмит, който бе на посещаване в някогашната Белодробна болница, в този момент център за настаняване.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР