Втори ден огромен горски пожар бушува в турската област Анталия.

...
Втори ден огромен горски пожар бушува в турската област Анталия.
Коментари Харесай

За огнения ад в Анталия разказ от първо лице: Трудно се диша навън

Втори ден голям горски пожар бушува в турската област Анталия. Огнената буря изпепели къщи в град Манавгат, жителите на минимум 5 обитаеми места са евакуирани. Съобщава се за трима починали, ранените са над 60. Към момента няма заплаха за туристите, почиващи в региона на Анталия. В ранния следобяд през днешния ден пожар избухна и в различен известен курорт - Мармарис.

Огнен пъкъл на метри от крайбрежието на Анталия. Втори ден бушува големият горски пожар. Унищожени са десетки къщи и няколко заводи. Пламъците достигнали и до бензиностанция на автомагистралата, която води до Алания. Единствено бързата реакция на огнеборците предотвратила още по-голяма покруса.

Пожарът стартира от гора до град Манавгат на 75 км. от Анталия. Засега няма заплаха за известните измежду туристите курорти в региона. 5 квартала в северната част на Манавгат са евакуирани.



Мюге и фамилията й живеят в другата част на града и към този момент са в сигурност, въпреки и затворени в дома си. За " По света и у нас " тя описа, че през вчерашния ден нищо не предвещавало, че следва сходно злополучие.

" Вчера бяхме с другари край морето. Около 11:30 видяхме пламъците над Манавгат. Малко по-късно започнаха да прелитат хеликоптери. След това започнаха да предизвестяват популацията да не се излиза с коли, с цел да не се затруднява трафикът. И все още ситуацията е много тежко. Навън температурата е 39-40 градуса, само че поради дима слънцето не се вижда ", споделя Мюге Намлъ.

В региона от няколко дни е доста изсъхнало и горещо, духа и вятър със скорост 40-50 км/ч, който в допълнение затруднява преодоляването на пожара.

" Ето, вижте тези изгорели листа, които вятърът е довял дотук от разстояние 30-40 километра. Тези листа бяха на терасата ни. Сутринта всичко в близост беше погълнато от дим. Не можехме да си поемем въздух. И в този момент е мъчно да се диша на открито ", споделя Мюге.

60 души са потърсили здравна помощ поради дихателни проблеми. Няколко са настанени в болница с изгаряния. Сред жертвите е и 82-годишен мъж отблизо село, който не съумял да напусне дома си.

За страдание, хората страдат, само че страната оказва помощ. Всички тук, с всички сили, оказват помощ за потушаването на огъня.

В потушаването на огъня са се присъединили над 1800 пожарникари и доброволци, 3 самолета, 29 хеликоптера и 460 пожарни коли. Турският президент Ердоган не изключва версията за тенденциозен палеж, защото са локализирани 4 огнища, пламнали съвсем по едно и също време.

" Ще подходим доста съществено към следствието на случая. Всички жители, потърпевши при пожарите, ще получат нужната им помощ ", сподели президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Пожар избухна и в различен известен курорт - Мармарис. Огънят е на метри от жилищни здания и хотели, само че все още обстановката е овладяна.

Автори: Джанан Дурал, Мине Адалъ



Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР