Втори ден на траур в Българската армия заради смъртта на

...
Втори ден на траур в Българската армия заради смъртта на
Коментари Харесай

Трагидията в Граф Игнатиево: Черната кутия ще бъде разчетена в Чехия

Втори ден на печал в Българската войска поради гибелта на двамата военни водачи. Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин са упражнявали неведнъж в базата в Долна Митрополия полета, който е трябвало да показват по време на авиошоуто в „ Граф Игнатиево “. Самолетът L-39 с двамата водачи падна по време на подготовката за шоуто, до момента в който те изпълняваха фигура от висшия пилотаж. Три са водещите версии за злополуката, по която не престават да работят проверяващите - човешка неточност, техническа нередовност или погрешно заложена команда. Предстои черната кутия от самолета да бъде разчетена в Чехия.

Според специалисти самолетът на двамата водачи не е бил на нужната височина, преди да стартират осъществяването на демонстрационната фигура. Заключението е въз основа на фрагментите, запечатали съдбовния полет.



" Това, което виждам, е, че евентуално от по-малка височина - започване на възходящата част на тази фигура, която те извършват, в горната точка на тази фигура самолетът се движи много постепенно, само че това е една субективна преценка от моя страна и както на други сътрудници, ние не знаем въпреки всичко от това разстояние както се снима, каква е скоростта ", сподели Спас Спасов - бригаден военачалник от запаса, някогашен боен водач.

Завъртането на самолета във вертикалата надолу се приема като част от осъществяването на задачата, споделя военачалник Спас Спасов, който е летял със аероплан L-39 " Албатрос " и е изпълнявал неведнъж фигурата, която извършват майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин преди да загинат.

" И това си е част от програмата, само че неизлизането от тази низходяща част на траекторията на самолета, към този момент там води до доста въпроси и дали не се е появила някаква техническа нередовност, тя може да се появи във всеки един миг, колкото и да е нов, съвременен аероплан ", безапелационен е бригадният военачалник от запаса.

Минималната височина, на която се извършва такава фигура би трябвало да бъде задоволително огромна, с цел да може, в случай че се допусне неточност, самолетът да се овладее или водачите да катапултират.

" Възможно е там, ръководителят, който управлява, следи това осъществяване, както на всички други, в тази ситуация да е дал някаква команда, само че командата не може да бъде постоянно наложително изпълнена, в случай че води до рисково довеждане докрай на полета. Така че - тук можем да приказваме за някаква взаимна неточност, в случай че е имало такава команда ", счита някогашният боен водач Спас Спасов.

За военните водачи е належащо да вземат участие в авиационни демонстрации, това е част от образованието им по преодоляване на самолетите и поддържане на подготовката. В такива полети се включват най-подготвените летци.

" Ако беше се случил този случай в първия полет на подготовка за шоуто, тогава фактически бих се замислил, те да не са ги предиздвикали да извършват нещо, което самите водачи не могат или самият аероплан е в неспособност да извърши, само че такова нещо няма, те са упражнявали много време, даже аз имам очевидци за това нещо, които са ми споделили, че в зоната са следили по какъв начин упражняват тъкмо този сходен полет, там в Плевенския регион ", добави Спас Спасов.

Изискване при осъществяване на въздушни демонстрации е самолетите да не летят над публиката.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР