Втори ден държавният глава Румен Радев провежда срещи си с

...
Втори ден държавният глава Румен Радев провежда срещи си с
Коментари Харесай

Втори ден търсене на служебен премиер: Диана Ковачев отказа, Андрей Гюров – не

Втори ден президентът Румен Радев организира срещи си с евентуалните претенденти за длъжностен министър-председател, според последните промени в Конституцията. Вчера Радев се срещна с ръководителя на 49-ото Народно заседание Росен Желязков, шефа на Българска народна банка Димитър Радев и ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев.

Днес президентът се срещна с омбудсмана Диана Ковачева, както и с подуправителите на Българска народна банка – Радослав Миленков, Петър Чобанов и Андрей Гюров.

Първата среща за деня беше с Диана Ковачева, която изрично отхвърли опцията да заема поста на длъжностен министър-председател . През януари настоящият омбудсман бе определена за български арбитър в Европейски съд по правата на човека с 9-годишен мандат. Днес тя заяви, че идната седмица ще подаде оставка , с цел да може да отвори пътя на Народното събрание да избере нов публичен бранител на републиката.

„ Не мога да стана длъжностен министър председател. Не мога и да предложа човек за мястото на подалия оставка заместник-омбудсман, има процедура “, сподели Ковачева след извършените съвещания с президента, съобщи БГНЕС.

„ Редно е аз да си подам оставката, с цел да отворя пътя на Народното събрание “, добави тя.

За оставката на заместничката си Елена Чернева-Маркова, Ковачева разяснява, че решението било персонално.

„ Лично аз считам, че и омбудсманът, и заместник-омбудсманът, би трябвало да стоят надалеч от политиката “, сподели още Ковачева.

След срещата с омбудсмана, на „ Дондуков “ 2 започнаха да идват и тримата подуправители на Българска национална банка – Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров.

След като завърши диалога си с президента, Петър Чобанов съобщи пред публицистите, че споделя мнението на гуверньора на Българска народна банка Димитър Радев, който в четвъртък разяснява, че не е далновидно и не е добра концепция да се намесва Централната банка в конюнктурни политически процеси .

„ Аз постоянно съм бил виновен от позиция на обществения интерес. Чухте съображенията на шефа на Българска народна банка – за Еврозона и за понататъшното икономическо развиване “, сподели Чобанов.
По неговите думи екипът в Българска народна банка би трябвало да продължи да работи и да върви напред.

„ Оттук нататък всеки един от нас би трябвало да се съобрази с крайното решение на президента “, добави той и добави, че диалогът му с президента е бил изчерпателен и потребен. „ Вярвам, че той ще откри решение “, разяснява още подуправителят на Народната банка.

Радослав Миленков непосредствено съобщи, че той е банкер, а не политик.

„ Управителят на Българска народна банка очерта позицията на Централната банка и в този подтекст аз няма какво да прибавя. Ясно е къде е позиционирана банката “, съобщи той.

„ Каквото съм имал да кажа, съм го споделил на президента “, добави подуправителят на Българска народна банка. Той дефинира актуалната политическа обстановка като напрегната и добави, че целият му професионален път е в качеството му на банкер, а не на политик.

Миленков съобщи, че остава оптимист за влизането на България в Еврозоната.

Отговорността е в ръцете на президента . Работим по проект за Еврозоната и осведомих Румен Радев “, разяснява Андрей Гюров след завършилите съвещания. Той уточни, че пътят към Еврозоната зависи от управлението на Българска народна банка.

Гюров не даде отговор пред медиите дали би напуснал поста в банката, с цел да оглави длъжностен кабинет.

„ Включването на шефа и подуправителите на Българска народна банка в тази процедура е решение на законодателя. Аз съм тук да извърша процедурата. Нека президентът да откри уравновесено решение в този миг “, сподели той.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР