Втората употреба у нас е доста широко разпространена. Оказва се,

...
Втората употреба у нас е доста широко разпространена. Оказва се,
Коментари Харесай

След колите, започнахме да внасяме и соларни панели втора употреба от Германия


Втората приложимост у нас е много необятно публикувана. Оказва се, че новите и съвременни технологии не вършат изключение. Освен коли втора употреба, българите стартират да употребяват все по-активно и фотоволтаични панели, употребявани и изведени от употреба в Германия и докарани у нас. Само за последните 3-4 месеца на територията на „ ЕВН България “ - Югоизточна България, са получавани по 20 заявки за присъединение на нови фотоволтаични централи, употребяващи такива панели. „ Тенденцията стартира да се следи от декември 2017 година “, изясни заместник-председателят на Съвета на шефовете на „ Електроразпределение Юг “ Гочо Чемширов.

Той добави, че става въпрос само за дребни слънчево централи – с мощ до 30 киловат пика, за които към момента законът дава преференции. Друго изискване за реализацията на такива планове е на терена, където се построяват, да има сграда, защото те са в крайник с нормативната уредба при изискване, че е налична такава. Идеята на закона по принцип е, че токът, създаван от такива фотоволтаични центтрали, ще се употребява най-вече за лични потребности. На процедура обаче те се употребяват най-вече за произвеждане на ток, който се изкупува от ЕРП-то, което е задължено да го прави поради преференциите.

Фотоволтаичните панели втора употреба идват от Германия поради обстоятелството, че там тече акция за замяна на старите панели, които са на възраст към 15 години, изясни заместник-председателя на Съвета на шефовете на „ ЕВН България “ Калина Трифонова. Заради това те са много по-евтини от новите и се купуват все по-масово от хора и компании в България. Тя също удостоверява, че в компанията постъпват по към 20 заявки за присъединение на такива нови слънчеви централи на месец. По закон договорът с подобен производител на ток се подписва за 20 години. Не е ясно обаче дали въпростните панели втора ръка ще устоят толкоз, поради обстоятелството, че към този момент са работили до 15 години. Освен това коефициента им на потребно деяние (КПД) е по-нисък от актуалните заради това, че са от остарялото потомство. Именно това е и причиниата в Германия да тече акция по подмяната им. Въпреки това обаче те създават ток, въпреки и по-малко, заради което са преференциална инвестиция за хора и компании у нас, които посредством тях получават обезпечено изкупуване на зелена сила по преференциални цени, стана ясно още от думите на Гочо Чемширов. Той означи още, че все още към мрежата на „ ЕВН България “ има присъединени над 1200 ВЕИ-централи, голяма част от които са точно слънчеви. Общата мощ на въпросните производители на зелен ток е към 640-650 мегавата, а 490 от тях са фотоволтаици. И ще се усилват поради следената наклонност за импорт на панели втора ръка от Германия.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР