Втората по големина икономика има проблем - застаряващото й население

...
Втората по големина икономика има проблем - застаряващото й население
Коментари Харесай

Икономика №2 трудно ще надмине САЩ, заради застаряващото си население

Втората по величина стопанска система има проблем - застаряващото й население на директно влияние върху способността на Китай да се конкурира със Съединени американски щати и други огромни стопански системи на международната сцена, се споделя отчет на консултантската компания Terry Group.

Според настоящи прогнози на Организация на обединените нации Китай ще загуби към 50% от популацията си до края на този век. Но има и други - освен свиването на популацията съставлява опасност, само че и възходящият дял на възрастните, написа Business Insider, като цитира данни на отчета.

През 1990 година единствено 5% от китайците са били на 65 или повече години. Днес делът е 14%, а Terry Group чака те да се усилят и да съставляват до 30% от популацията до 2050 година " През 1975 година в Китай е имало тринадесет пъти повече деца, в сравнение с възрастни хора. До 2050 година Организация на обединените нации предвижда, че ще има два пъти повече възрастни хора, в сравнение с деца. "

Всичко има своето пояснение: Няколко десетилетия Китай преминаваше от висока смъртност и висока плодовитост на към ниска смъртност и ниска плодовитост. Тази година популацията на Китай се е свило за първи път от 1961 година, съгласно данните на китайското държавно управление.

" Изглежда дните, когато дълбокият контейнер на работна ръка в Китай изглеждаше изобилен, са отминали ", споделят анализаторите от Terry Group.

Според консултантската компания до идващото десетилетие страната ще губи приблизително по 7 милиона възрастни в трудоспособна възраст всяка година. Числото ще е 12 милиона годишно до 2050 година

Според Организация на обединените нации популацията в трудоспособна възраст на Китай да намалее с три пети до 2100 година За съпоставяне, сред 1990 година и 2010 година, когато демографското състояние на Китай е забележително, популацията в трудоспособна възраст нарастваше приблизително с 1,7% годишно. Тези числа скоро ще се извърнат поданици е трудоспособна възраст ще понижават с годишен ритъм от 1%.

Междувременно Индия, по-рано тази година, към този момент изпревари Китай и взе купата й за най-населена страна в света.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР