Втората книга от поредицата за приключенията на Лиско отвежда читателите

...
Втората книга от поредицата за приключенията на Лиско отвежда читателите
Коментари Харесай

Избрани цитати от "Приключенията на Лиско по море" на Борис Априлов

Втората книга от поредицата за приключенията на Лиско води читателите в Тихата гора, само че единствено за малко и единствено първоначално. И до момента в който са там, схващат, че жабокът Скокльо от първия разказ към момента си е идеалист, Вълкът Кафявко възобновява козината си и гледа въпреки всичко нравът му да си остане същият, а сърненцето Еди продължава да учи британски, с цел да може да чете Шекспир в оригинал.

Какво се случва с Лиско ще попитате нетърпеливо вие

Лиско открива, че с цел да изчезнеш нанякъде и никой да не те безпокои, е задоволително просто да напишеш една записка. Освен това желае да поразгледа света, да се срещне със своя създател и да му зададе няколко доста значими въпроса.

Авторът Борис Априлов губи шеста глава от книгата, само че за благополучие това не е по никакъв начин съдбовно за цялата история, показват от издателство " Ракета ".

Любопитното лисиче съумява да се срещне със своя създател, да му изяде прасковите и да го попита дали в действителност наподобява на Мечо Пух, както мнозина настояват. Между срещата на хитрото Лисиче и неговия основател се появява огромното прелестно море, ражда се другарство, огромната синя акула не съумява да дочака рождения си ден, а магарето Мокси преяжда.

" Детски Дневник " показва определени цитати от книгата, предоставени от издателство " Ракета ":

Интересно, да бъдеш дисциплиниран, на пръв взор наподобява елементарно — би трябвало да стоиш на едно място, да не подскачаш, да не вършиш героични каузи, които никой няма да ти признае. Просто би трябвало да стоиш и да изпълняваш това, което желаят баща и мама. А е мъчно. Какво? Трудно? Невъзможно е!

***
Днес ще прекарам деня си в размисли и след туй ще взема някои решения.
— Правилно, Лиско Неправилно щеше да бъде противоположното.
— Например?
— Да вземеш някои решения, а след туй да потънеш в размисли и да съжаляваш.
***
Значи по този начин? — питаше се той. — Освен всичко останало, в живота е уредено и това: когато някой желае да изчезне, задоволително е единствено да остави една такава записка Всичко си е уредено в живота, единствено че ние, дребните, не знаем и по тази причина вършим неточности.
***

— Всеки търси най-оригиналния метод, с цел да го виждат и да го пишат във вестниците.
— Хубаво ли е да те пишат във вестниците?
— Много. Събудиш се някоя заран, отвориш вестника и погледнеш името си в него. Седиш, гледаш — във вестника твоето име. Много е хубаво.
— Трябва да е хубаво! — съгласи се Лиско. — Седиш и си четеш името.
— А още по-хубаво е — въздъхна детективът, — в случай че ти напечатат фотографията. Гледаш се — отвред си ти, твоето лице, твоите очи И си казваш: това съм аз.
***

— Светът — това е нещо доста красиво — отвърна Костенурко. — Не можеш да си представиш по-красиво нещо. Направено е от вода и суша, като е спазена следната съразмерност: две трети вода и една трета суша.
— Много са го разводнили — разочарова се лисичето. — Не можаха ли да го създадат от суша?

***
— Няма ли да говорите? — запита Лиско. — Вие, възрастните, постоянно ни измъчвате с мълчанието си, и то когато чакаме да говорите най-вече.
— Наш изпитан трик — избоботи Костенурко. — Интригуваме ви.
***

Мнозина ми възразяват, само че съгласно мен има единствено два метода да се живее
— Само два? Ами в случай че са заети, какво ще остане за мен?
— Само два метода — повтори индиферентно Великият детектив. — Два елементарни метода: първо, да се живее по посока напразно и второ — да се живее против вятъра.
***
— Големите пътешествия траят дълго, Мокси. Вземи за образец Александър Македонски. Той дължи славата си основно на това, че е минал дистанцията до Индия и назад. Наистина доста хора са измрели по пътя, съвсем всички са пукнали, само че Александър Македонски по тази причина е станал Александър Македонски, да се пишат книги за него и така нататък Да не приказваме за Одисеи, който е странствувал цели двайсет години. Тези хора са положили началото на туристическото придвижване.
***
— Понякога, Мокси, можеш да бъдеш вътре в себе си и отново да не знаеш какво става с теб. Например доскоро ти реши да се върнеш в Тихата гора. После реши да не се върнеш. Когато някой вземе две противоположни решения в продължение на две минути, значи този някой не е доста добре. Преди да вземеш решение, би трябвало да помислиш, вземеш ли го — би трябвало да го устояваш.

***
— Но основното е да се движим — настоя Лиско. — Казвал съм ти 100 пъти, ужасно, е цялостен живот на едно място. Без придвижване животът е неправилен Тръгваме ли?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР