Втората и третата седмица на декември 2021 година ще бъдат

...
Втората и третата седмица на декември 2021 година ще бъдат
Коментари Харесай

Парад на планети, комета и падащи звезди: небесните събития през декември

Втората и третата седмица на декември 2021 година ще бъдат наситени с астрономически събития. Всяка вечер от 7 до 10 декември след залеза на Слънцето в югозападната част на небето с невъоръжено око ще може да се следи церемониал на планети ниско над хоризонта: в бранш от 30 градуса ще се построят Венера, Сатурн и Юпитер.

А на 7, 8 и 9 декември ще ги посети и естественият земен сателит – Луната. Това споделя Владилен Санакоев от Уралския федерален университет.
Какво се крие в недрата на Луната?
Международен екип учени отпред с астрономи от Пенсилванския университет са анализирали данните от радарно проучване, извършено на повъ...

По това време Венера ще се намира покрай Плутон, тяхното оптимално сплотяване ще настъпи на 11 декември. Уви, Плутон ще може да се следи единствено с телескоп.

Но по тази причина на 6, 7 и 8 декември има огромен късмет да се любуваме на кометата C 2021 A1 Leonard. Ориентир за нейното разкриване ще бъде най-ярката звезда в Северното полукълбо – Арктур. Кометата ще може да се види вечер доста ниско над хоризонта в северозападната част на небето незабавно след залеза на Слънцето или заран рано в североизточната част на небето. На 16 декември кометата ще премине покрай Венера, по тази причина по тази най-ярка планета може да се ориентираме при търсене на кометата и в останалите дни.

Ученият предизвестява, че с цел да наблюдаване на кометата на 16 декември евентуално ще бъде нужен бинокъл. За невъоръжен взор обектът ще бъде наличен за наблюдения към 10 декември. Кометата ще наподобява на мъгливо петънце на небето и ще бъде видна, в случай че небето е чисто и мрачно, а зрението на наблюдаващия – остро.

Активността на метеорните потоци Джеминиди и Урсиди ще доближи своя най-много също през декември, само че Луната ще пречи на наблюденията, допълват от Московския планетариум.
Потенциално рисков метеорит се доближава до Земята
Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА заяви, че метеоритът 4660 Nereus (Нерей) ще прелети на 11 декември покрай орбитата на Зе...

Първи пик на интензивност ще доближи потокът Джеминиди, настоящ от 4 до 17 декември. В нощта на 14 декември астрономите предвиждат до 120 метеора в час. Техният радиант (точката, от която като че ли изникват метеорите) ще се намира покрай ярката звезда Кастор в съзвездие Близнаци.

„ Метеорите Геминиди са бели и ярки и могат да падат доста постоянно. Потокът лети не против Земята, а я догонва, по тази причина скоростта на метеорите не е висока (около 35 км/сек)… Условията за наблюдаване на Джеминидите през 2021 година са неподходящи. Луната ще бъде близка до пълнолуние, което ще настъпи на 19 декември, и ще сътвори обилни усложнения в наблюденията през цялата нощ “, прецизират от планетариума.

Пикът на метеорния поток Урсиди, следен от 17 до 27 декември, ще се падне в най-дългата нощ на годината – 21-22 декември. В това време неговата интензивност ще нарасне до 10 метеора, чакат учените. Радиантът на потока ще се намира в съзвездието Малка Мечка.

„ Урсидите могат да се следят единствено в Северното полукълбо, през цялата нощ над северния небосвод. Скоростта на Урсидите е към 32 км/с. Условията за наблюдаване на потока – неподходящи. Луната таман ще е минала пълнолуние и ще сътвори обилни усложнения в наблюдението на метеорите през цялата нощ “, прецизират от Московския планетариум.
НАСА оцени вероятността Земята да се сблъска с метеорит
Не се следят опасности в околните 100 години Земята да се сблъска с метеорити, известни на учените, твърди зам.-ръководителят на НАСА...

 

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР