. Втора тъжна новина за днес – след като по-рано

...
. Втора тъжна новина за днес – след като по-рано
Коментари Харесай

Напусна ни Браян Бини – вторият комерсиален астронавт и последният човек, летял на едноместен кораб

.

Втора тъжна вест за през днешния ден – откакто по-рано научихме за гибелта на именития космонавт-рекордьор Валерий Поляков, разбрахме и за кончината на американския астронавт Браян Бини. Това е вторият комерсиален астронавт в историята на човечеството и последният човек, летял на едноместен транспортен съд.

Бини работеше като летец-изпитател за компанията Скейлд Композитс, учредена от Бърт Рутан и през днешния ден притежавана от Нортроп Груман. В качеството си на чиновник на компанията той излетя с галактическия транспортен съд “СпейсШипУан ” на 4-ти октомври 2004 година и за 24 минути доближи до височина 112 километра, прекосявайки интернационално приетата граница на Карман, разделяща земната атмосфера от космоса.

Благодарение на упешната задача Скейлд Композитс завоюва съревнованието XPRIZE, което оферираше премия от $10 милиона за този частен бизнесмен, който изстреля сполучливо пилотиран галактически транспортен съд и в границите на двуседмичен интервал реализира повторна задача. Полетът на Бини последва този на Майк Мелвил на 29-ти септември 2004 година със същия транспортен съд “СпейсШипУан ”.

След спечелването на премията “СпейсШипУан ” бе пенсиониран, само че технологиите залегнаха в основаването на “СпейсШипТу ” – корабът-наследник, който през днешния ден се употребява от Върджин Галактик за туристически полети и с помощта на който самият Ричард Брансън хвърча в космоса. Но със “СпейсШипУан ” си отиде и последният в историята на човечеството едноместен галактически транспортен съд, с което Бини остана последният човек, пътувал в космоса напълно самичък.

“Не считам, че ще се появят нови едноместни кораби в близко бъдеще. Вероятно аз ще съм последният човек, летял в космоса напълно самичък ”, смяташе Бини приживе.

Астронавтът напусна този свят на 69-годишна възраст.

За повече информация: Collectspace

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР