Втора смяна до 18.30 ч. препоръчва Министерството на образованието и

...
Втора смяна до 18.30 ч. препоръчва Министерството на образованието и
Коментари Харесай

Мислят нови мерки за безопасност за учениците, които се прибират по тъмно

Втора промяна до 18.30 ч. предлага Министерството на образованието и науката на 337-те учебни заведения в страната с двусменен режим на образование.

Предложението е за да се улеснят учениците и да се обезпечи тяхната сигурност. Това разясниха специалисти от просветното министерство пред „ Монитор “ по отношение на изявление на зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

Пред DarikNews тя разяснява, че по-ранното привършване на занятията ще докара до по-малко натоварване на децата и понижаване на пътнотранспортните катастрофи с възпитаници, защото водачите ще са по-концентрирани на пътя. Тази концепция на МОН обаче не е наложителна за образователните заведения в страната, а е само рекомендация, защото не всички учебни заведения могат да осъществят тази смяна.

Зам.-министър Михайлова добави, че в някои учебни заведения към този момент е въведена тази процедура. Там, където има нулеви часове, децата потеглят с час по-рано и се прибират в 18.30 ч., вместо в 19.15 ч. при оптималните седем занятия.

Това е една от ограниченията за сигурност на децата, които планува министерството. Програмата планува и образование на учениците по отношение на разпоредбите за придвижване и пътните знаци, както и нуждата да носят светлоотразителни жилетки.

МОН също работи за въвеждането на едносменен режим на образование, само че е мъчно да се осъществя в цялата страна, разясняват специалисти от министерството. Всеки град е с друг стадий на подготовка, защото това зависи от доста фактори. В по-големите градове има повече възпитаници и надлежно шефовете срещат проблеми с въвеждането на една промяна.

Тази промяна може да бъде осъществена най-рано през 2029 година, стана ясно от думите на Михайлова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР