Втора седмица не стихват протестите в американските градове, искайки справедливост

...
Втора седмица не стихват протестите в американските градове, искайки справедливост
Коментари Харесай

CNN: Американската полиция убива повече хора в сравнение с други развити страни

Втора седмица не стихват митингите в американските градове, искайки правдивост при следствие на гибелта на тъмнокожия Джордж Флойд и искащи да се постави завършек на поредиците убийства на афроамериканци от служители на реда.
Макар вълната от митинги да мина през целия свят, точно в Съединени американски щати обстановката с полицейския произвол стои най-остро спрямо всяка друга развита страна, отбелязва CNN в обява подзаглавие „ American police shoot, kill and imprison more people than other developed countries. Here`s the data ”.
Сравнявайки Съединени американски щати с другите страни, влизащи в „ Голямата седморка ” или заемащи водещи позиции в световния показател на демокрацията, телевизионният канал достигнал до извода, че „ когато става дума за полицията и за наказателно правораздаване, Съединените щати видимо се открояват, а чернокожите американци страдат несъразмерно по-силно ”.
Независимо че липсва единна общонационална база за данни, съдържаща информация какъв брой американци умират годишно от ръцете на полицията, по тази причина се постанова да се доверява единствено на приблизителни оценки, които рисуват мрачна картина.
Обзорът на медиите, осъществен от Бюрото за правосъдна статистика на Министерство на правораздаването на Съединени американски щати, сподели, че за 10 месеца от юни 2015 година до март 2016 година са регистрирани общо 1348 смъртни случая, евентуално свързани с полицейски арест. Това са приблизително 135 смърти месечно или 4 за денонощие.
За съпоставяне, във Англия за същия интервал по време или скоро след задържането от полицията са починали 13 души. В Австралия при сходни условия през 2015-2016 година са починали 21 индивида.
Сред страните от „ Голямата седморка ”, след Съединени американски щати най-тежка е обстановката в 38-милионна Канада. Там съгласно телевизия СВС от 2000 до 2017 година при полицейско задържане или скоро по-късно са починали общо 461 души - по 25,5 души годишно.
Американската полиция също по този начин открива огън по по-голям брой хора, в сравнение с в другите развити страни.
По данни на ФБР, през 2018 година служителите на реда в Съединени американски щати при „ убийства за самоотбрана ” са простреляли 407 души. Тези числа обаче не са даже покрай данните на The Washington Post, където преброили 1004 души, починали от ръцете на полицията през 2019 година, а уеб сайтът Mapping Police Violence преброил 1099 жертви.
При това американските служители на реда по-често ползват мощ към тъмнокожите, в сравнение с към белите жители. Афроамериканците съвсем три пъти по-често умират при задържане, в сравнение с техните бели съграждани.
По данни на World Prison Brief, годишно преброяващ броя на арестантите в света, в Съединени американски щати е максимален броят на пандизчиите както в света, по този начин и на човек от популацията. В пандизите на Съединени американски щати се намират 2,2 млн души.
В щатите Оклахома, Луизиана и Мисисипи през 2018 година зад решетките се намирал един от 100 поданици. За съпоставяне максимален % пандизчии от популацията се пада на Салвадор, където на 100 хиляди души се падат 614 пандизчии.
За отбелязване е, че 1/3 от американските пандизчии са тъмнокожи, въпреки да съставляват 1/8 от популацията на страната. Според CNN, сходна статистика изяснява за какво хиляди американци излязоха на улиците да стачкуват.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР