Втора национална стачка във Франция днес наруши производството на електроенергия

...
Втора национална стачка във Франция днес наруши производството на електроенергия
Коментари Харесай

Втора национална стачка срещу пенсионната реформа блокира Франция

Втора национална стачка във Франция през днешния ден наруши производството на електрическа енергия в страната, затрудни публичния превоз и затвори учебните заведения, до момента в който доста французи стачкуват против плануваната промяна, която ще усили възрастта за пенсиониране, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Само една трета от високоскоростните влакове в страната пътуваха през днешния ден, а този дял бе даже по-малък при локалните и районни влакове. Функционирането на парижкото метро също бе съществено затруднено, по станциите имаше тълпа от хора, блъскащи се един в различен, до момента в който се пробват да се качат на някои от дребното наличните мотриси.

На метростанция " Конкорд " в центъра на Париж 59-годишната Катрин, помощник-адвокат, споделя, че няма нищо срещу да чака влака или да върви пешком. " Подкрепям ги ", сподели тя и добави: " Скоро ще навърша 60, тъй че в действителност не съм удовлетворена от вероятността (да работя) още две години ".

Не всички обаче са на това мнение. " Няма смисъл да стачкуваме. Този законопроект ще бъде признат при всички случаи ", сподели 34-годишният Матийо Жако, който работи в бранша на първокласните артикули.

Половината учители в началните учебни заведения напуснаха работните си места, както и личният състав на петролните рафинерии и публичните радио- и телевизионни оператори, по които вместо новинарски стратегии се излъчваше музика.

Ученици блокираха парижката гимназия Тюрго, развяващи плакати с надписи " Подкрепа на служащите " и " Разгневени младежи ".

A nationwide strike is taking place across France for the second time this month in protest of President Macron's plans to raise the retirement age from 62 to 64????????
— Dripped Out Trade Unionists (@UnionDrip)

Синдикалните организации, които проведоха стачните дейности, желаят да продължат с натиска върху държавното управление, като евентуално разгласят още митинги през идните седмици.

" Когато има толкоз всеобща съпротива, би било рисково за държавното управление да не се вслуша (в нея) ", сподели пред Ройтерс Милен Жако, общоприет секретар на профсъюза Френска демократична конфедерация на труда (CFDT).

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че множеството французи се опълчват на промяната, само че президентът Еманюел Макрон има намерение да отстоява въвеждането й. Реформата е " жизненоважна " за гарантиране на жизнеспособността на пенсионната система, съобщи той през вчерашния ден.

Плановете на държавното управление плануват увеличение на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, като също по този начин отсрочват възрастта за приемане на права за цялостна пенсия.

Тези ограничения биха донесли спомагателни 17,7 милиарда евро (19,18 милиарда долара) годишни доходи за страната от пенсионни вноски, съгласно оценки на Министерството на труда.

Профсъюзите обаче настояват, че има и други способи за увеличение на приходите към френската пенсионна система, като в допълнение данъчно облагане на свръхбогатите или увеличение на вноските на работодатели.

" Тази промяна е несправедлива и брутална ", сподели Люк Фаре, общоприет секретар, отговарящ за държавните чиновници, на Националният съюз на самостоятелните синдикати ЮНСА (UNSA). Според него повдигането на пенсионната възраст на 64 години е връщане обратно от обществена позиция.

Синдикатите се надяват да повторят огромната интензивност, следена в първия народен ден на митинг, на 19 януари, когато повече от един милион души излязоха по френските улици. За през днешния ден следобяд е плануван огромен митинг в Париж, а близо 250 други митинга се чака да преминат по улиците на разнообразни френски градове, заяви Асошиейтед прес.

На този декор Франция е генерирала с 4,5 на 100, или 3 гигавата по-малко електрическа енергия, защото чиновници на атомни електроцентрали и топлоцентрали се причислиха към стачката, сочат данни на държавната енергийна корпорация Е Де Еф (EDF).

Между 75 и 100 % от чиновниците на петролните рафинерии на " ТоталЕнержи " (TotalEnergies) също стачкуват, оповестяват от синдиката Се Же Те (CGT).

Доставки на петролни артикули от френските обекти на компанията са били прекратени поради стачните дейности, изясняват от " ТоталЕнержи ". Бензиностанциите в страната са изцяло заредени, а потребностите на клиентите са задоволени, успокояват от компанията.

Правителството направи някои отстъпки от в началото оферти проектозакон, като да вземем за пример определянето на новата възраст за пенсиониране на 64 години вместо предизборно обещаните от Макрон 65 години. Предвижда се и приемане на минимална пенсия от 1200 евро на месец.

Френският министър председател Елизабет Борн разяснява тематиката като сподели, че повдигането на пенсионната възраст до 64 години " не предстои на разискване ", само че държавното управление изследва способи да компенсира част от въздействието, изключително върху дамите.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР