Втора доза от ваксината срещу COVID-19, разработена от AstraZeneca и

...
Втора доза от ваксината срещу COVID-19, разработена от AstraZeneca и
Коментари Харесай

ЕМА с препоръка срещу втора доза на ваксината на AstraZeneca при хора, получили тромбоза след първата

Втора доза от имунизацията против COVID-19, създадена от AstraZeneca и Оксфордския университет, не би трябвало да бъде слагане на хора, които са имали кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити след приемане на първата доза от препарата. Това съобщи Европейската организация по медикаментите (ЕМА), представена от Ройтерс.

Съветите към здравните експерти идват на фона на продължаващия обзор на ЕМА на случаите на редки, само че тежки кръвни съсиреци, евентуално свързани с слагането на тази имунизацията, както и с препарата на компанията Johnson & Johnson.

От март насам EMA изследва сходни съсиреци в корема и мозъка, като организацията предлага и двете инструкции на имунизациите да съдържат предизвестие по въпросите на съсирването. Същевременно с това  организацията продължава да е на позицията, че общите изгоди от имунизациите надвишават всички опасности.

„ Докато кръвните съсиреци с ниски кръвни тромбоцити след имунизация са доста редки, EMA продължава да поучава хората да се срещат със признаците, тъй че да могат да получат профилирано здравно лекуване, в случай че имат потребност от такова “, се споделя в рекомендацията на организацията.

Регулаторът показва, че хората би трябвало да бъдат нащрек за всевъзможни признаци на кръвни съсиреци или ниски тромбоцити в границите на три седмици след приемане на първата доза от имунизацията на AstraZeneca, известна още с комерсиалното си название Vaxzevria, както и че най-новите рекомендации ще бъдат добавени към информацията за този лекарствен артикул.

AstraZeneca и Оксфордският университет не са коментирали решението на EMA.

Новите насоки са следващият проблем пред имунизацията на AstraZeneca, която понесе редица рецензии поради съкращения на доставките и задържане на производството. Европейският съюз даже предприе правни дейности против компанията за несъблюдение на контракта за доставки на ваксини.

Същевременно с това обаче се натрупат доказателства, че имунизацията е ефикасна. В четвъртък английско изследване сподели, че две дози от имунизацията на AstraZeneca могат да бъдат към 85% до 90% ефикасни против симптоматично заболяване от ковид.

В друго изследване, оповестено тази седмица, се отбелязва, че трета бустер доза от имунизацията може да усили доста антителата при имунизираните хора.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР