Втези напрегнати времена сънят може да бъде изключително труден, така

...
Втези напрегнати времена сънят може да бъде изключително труден, така
Коментари Харесай

На коя страна е по-добре да спим - лявата или дясната

Втези напрегнати времена сънят може да бъде извънредно сложен, тъй че, когато се наложи да поспите, си коства да го извършите с допустимо най-хубавото качество. Макар че всичко - от избягването на синята светлина до четенето и броенето на овце - е изтъквано като средство за заспиване, позицията, в която спим, също може да има решаващо значение за качеството на съня и за нашето здраве .

Възглавниците могат да подобрят ситуацията ви по време на сън , като подравнят по-добре врата и гърба ви, с цел да понижат натиска върху гръбначния дирек. Смяната на страните също може да бъде потребна за здравето. Това поражда въпроса: на коя страна е по-добре да спите - на лявата или на дясната?

Ползите на лявата

По-голямата част от човешкия корем се намират в лявата част на корема. Така че, когато спите на лявата си страна, е по-вероятно наличието му да остане на мястото си благодарение на гравитацията. Преобръщайки се на дясната си страна, повдигнатото състояние на стомаха може да ви изложи на по-висок риск от киселинен рефлукс , въпреки че това не е наложително да важи за всички.

Киселинният рефлукс се появява, когато наличието на стомаха си проправя път назад към хранопровода, причинявайки чувство за парене и хапане, което може да аргументи забележителен дискомфорт и даже да докара до формиране на язви. Даването на време на организма да усвои храната преди лягане е един от методите да намалите риска от появяването на киселинен рефлукс - само че в случай че спите на дясна страна, събуждането с киселинен рефлукс, като се прехвърлите на лявата, може да има значение.

Ползите на дясната

Докато лявата страна наподобява добър избор за хора с избрани стомашни проблеми, спането на дясната страна е обвързвано с по-лесно дишане при хора, които страдат от сънна апнея . Изследване, извършено през 2011 година, е обхванало група хора с това заболяване и е направило оценка на сравнението сред спането на лявата страна и спането на дясната страна и на гърба във връзка с тежестта на дихателните усложнения.

" Установихме, че позицията на сън оказва доста въздействие върху апнеичните събития и [позицията на сън на дясната страна] понижава честотата на обструктивните дихателни събития при пациенти с умерено и тежко заболяване ", заключават създателите на публикацията.

Точните механизми за връзката на десностранния сън с по-доброто дишане не са изцяло ясни, само че са в допълнение проучени в изследване от 2018 година, в което са разгледани ехокардиографските промени при позициите за сън. Те открили, че пациентите със сърдечна непълнота избират десностранния сън , което евентуално е самозащитен механизъм за възстановяване на сърдечната функционалност, който човек даже не осъзнава, че прави.

А какво ще кажете за спане с лице надолу или по тил?

В случая " ляво против дясно " наподобява има спорни причини според от здравословното ви положение. В случая със спането с лице надолу обаче нещата наподобяват малко по-ясни. Спането с лице надолу води до доста по-високо повишение на вътреочното налягане (налягането на течността в очите) в съпоставяне със спането встрани, което може да докара до глаукома, оптична невропатия и проблеми със зрението .

Спането с лице надолу също по този начин е по-вероятно да се отрази на кожата ви, като ви излага на по-висок риск от появяването на бръчки спрямо различните позиции, които оказват по-малко налягане върху лицето. Известните като линии на съня или бръчки на съня се образуват вследствие на напрежението от възглавницата и там, където компресията и напрежението се срещат, защото гравитацията и съпротивлението вършат лицето ни смачкано.

През нощта сменяме позицията си приблизително 20 пъти и колкото по-дълго прекарваме на едно място, толкоз по-голяма е вероятността това да се отрази на кожата ни. Бръчките по време на сън са склонни да се образуват на малко по-различни места спрямо тези, които получаваме от мимиките на лицето. Въпреки че спането по тил е най-хубавият метод да ги избегнете, легналото състояние може да докара до затруднено дишане, което води до хъркане и сънна апнея .

Потърсете помощ

След като се замислите, може би е елементарно да разберете за какво унасянето може да бъде толкоз мъчно, когато има толкоз доста спорни фактори, които въздействат на това коя позиция ще ви обезпечи комфорт и здраве, до момента в който изпадате в безсъзнание. 

Както постоянно, в случай че имате проблеми с болката, дишането или храносмилането, най-добре е да се обърнете към вашия доктор - само че в случай че сте се погрижили за добра конфигурация за спане и променяте позицията си през нощта, това може да усъвършенства вашия сън.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР