Всяването на паника за замърсяване на морските води след взривяването

...
Всяването на паника за замърсяване на морските води след взривяването
Коментари Харесай

Министър Динкова видя умисъл във всяването на паника за замърсяване на морето

Всяването на суматоха за замърсяване на морските води след взривяването на язовир " Нова Каховка " се прави съзнателно, разяснява пред медии във Варна министърът на туризма Зарица Динкова . Тя посети Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) в града, с цел да се запознае на място по какъв начин се прави мониторингът за чистотата на водата. „ Мисля, че е очевадно, че се всява съзнателно суматоха и би трябвало да бъдат взети ограничения да се спрат тези офанзиви против българския туристически бизнес “, уточни Динкова.

Според нея към момента няма спад в резервациите за почивки у нас.

Мониторингът на водите , който се прави във ВВМУ, е съгласно най-високите европейски стандарти, добави Динкова. По думите й данните демонстрират, че в идващите 10 дни няма каквато и да е възможност вероятно замърсяване да доближи до румънската граница. Тя акцентира още, че река Дунав е натурален филтър, който би могъл да изтласка вероятно замърсяване. Прогнозата за чистотата на водата сега е извънредно добра и няма потребност от суматоха, добави министърът. Тя посочи, че е разговаряла и с управлението на РЗИ-Варна, от където е получила увещание, че при потребност измервания за качеството на водата може да се вършат всекидневно.

Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров описа, че в образователното заведение се употребяват данни от европейска система, като специалистите съумяват да добият информация и от свои украински другари и сътрудници. Всеки ден се вършат модели с 8-10 дневна прогноза, които се модифицират съгласно всекидневно постъпващите данни. Актуалната прогноза е, че няма наклонност за напредване на водните маси на юг, добави Медникаров. Подобна е и оценката на Института по океанология във Варна.

Данните от ВВМУ се изпращат в координационния център на Министерство на околната среда и водите и, в обобщение, на всички заинтригувани ведомства. Министър Динкова добави още, че тя и екипът й са поели ангажимент да дават на обществото настояща, тествана и точна информация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР