"Всяко връщане дори към недалечното минало убива всички перспективи на

...
"Всяко връщане дори към недалечното минало убива всички перспективи на
Коментари Харесай

Борисов в Сараево: Да покажем, че на Балканите сме разумни

"Всяко връщане даже към недалечното минало убива всички вероятности на Балканите ", съобщи министър председателят Борисов на конференция с сътрудника си от Босна и Херцеговина Денис Звиздич в Сараево.

„ Ние всички би трябвало да разберем, че би трябвало да гледаме напред. Не може да има неразрешени въпроси и да кажем, че когато се влезе в Европейски Съюз, те все в миналото ще се решат. Трябва да ги решим в този момент, с всички политически жертви, които би трябвало да се дадат “, сподели Борисов.

„ Западните Балкани не могат без Сърбия, не могат без Македония, не могат и без Босна и Херцеговина. Между всичките тези страни има по някой детайл, който е като камъче в обувката. И той би трябвало да се реши сред вас. Тук не може да очаквате помощ от Европа. Тя има своите проблеми, своите страхове. Ние като Балкани би трябвало да покажем, че сме подготвени, умни, рационални, работливи - такива, каквито претендираме, че сме ", съобщи Борисов.

По мотив предлагането на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск на 17 май 2018 година в София да се състои среща на държавните водачи на Европейски Съюз и Балканите, той сподели:

„ Това значи, че ние ги интересуваме. Ние би трябвало да идем на среща с решените си проблеми, тъй като младежите напущат, отиват в други дестинации, остава застаряващо население и това го има като проблем във всички някогашни социалистически страни и от някогашна Югославия. Каквото и да ни коства като политически вреди, би трябвало да си решим проблемите на Балканите “.

"Босна и Херцеговина изиска поддръжка за участие в Европейски Съюз от България. Надяваме се по време на вашето председателство на Съвета на Европейски Съюз страната ни да получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз.

През последните две години нито един наш жител не е отпътувал за бойните полета на Сирия. Оттам са се върнали 56 души, които са под контрола на държавните органи ", акцентира Звиздич.

Двете страни подписаха съглашение за изменение на Спогодбата сред двете страни за интернационалните автомобилни транспорти на пасажери и товари.

Прилагането на съглашението ще понижи рестриктивните мерки по маршрутите на българските камиони и ще докара до общото понижаване на експлоатационните разноски. Ще се усилят и опциите за коопериране сред превозвачите, на основата на търговски и пазарни съглашения, оповестиха от Министерството на превоза.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР