Всяко трето , което ядем по Великден, е вносно. Това

...
Всяко трето , което ядем по Великден, е вносно. Това
Коментари Харесай

Около 30 милиона яйца изяждаме за Великден, една трета от тях са вносни

Всяко трето, което ядем по Великден, е вносно. Това споделя пред " Телеграф “ шефът на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков. Основният импорт е от Полша и Румъния, само че има и яйца от Германия и други страни.
По Великден, в границите на към седмица до десетина дни, се използват към 30 милиона яйца у нас.  " За тази година се колебая, че ще бъдат толкоз. Може би ще са по-малко – към 27-28 милиона броя ", сподели Белоречков. Макар да отвориха заведенията за хранене, а тези към хотелите да не са спирали да работят, поради пандемията българите са по-малко склонни да пътуват. Това е повода и да се чака малко по-ниско ползване на яйца към Възкресение, защото част от кокошите артикули се използват в заведения. Белоречков обаче не посочи какъв брой са яйцата за готвене и какъв брой са тези за боядисване. " Но общото количество е толкоз – към 30 милиона броя ", споделя шефът на птицевъдите.
 Вредим ли на себе си, в случай че консумираме повече от 1 яйце дневно Вредим ли на себе си, в случай че консумираме повече от 1 яйце дневно
Всеки от нас е наясно с това, че би трябвало да си набира задоволително протеин за мускулен напредък. Знаете също, че яйцата са една от храните,...
Миналата година полски и румънски яйца заляха пазара, същото се чака да се случи и тази година. Понеже католическият Великден е месец по-рано от православния има огромна възможност у нас са дойдат остарели артикули останали от празника в католическите страни, предизвестява експертът. " Затова постоянно призоваваме да се купуват български яйца, които са пресни. Само за седмица ние произвеждаме към 20-30 милиона бройки. Тоест родното произвеждане може изцяло да задоволи потребностите на българския пазар. Ако яйцата се купят по-рано, те ще са и по-евтини “, сподели Белоречков.
Птицевъдите чакат импорт от към 10 милиона бройки у нас по Великден. Толкова са били и предходната година. Това значи, че всяко трето яйце, употребявано в България по Възкресение, е вносно. " Освен че непознатите артикули може да са остарели, има евентуална заплаха тези от Полша да са инфектирани със салмонела ", изяснява Белоречков. Той напомня, че предходната година имаше доста случаи на хванато пилешко месо със салмонела, импорт от тази страна. Повечето партиди бяха инфектирани с вариант, който не е рисков за човешкото здраве, само че имаше и такива, които съставляват риск. " Там отглеждат кокошките по един и същи метод. Така че както има заплаха за заразяване на месото със салмонела, по този начин има и за яйцата. Не мога да кажа сигурно дали техните яйца ще са рискови. Но, доколкото ми е известно, те не имунизират кокошките против салмонела за разлика от нас. При нас е традиция да се имунизират всички кокошки ", твърди Белоречков. Той обаче разяснява, че въпреки контролът да е висок, тази болест мъчно се управлява. По думите му казусът е, че в една и съща партида може да има както незаразени, по този начин и инфектирани яйца. И в случай че пробите покажат, че всичко е чисто, това не значи, че обособени артикули не са инфектирани. Докато при пилетата по-лесно се открива болестта. Единственият метод да се предпазим от салмонела е с варене на яйцата най-малко 12 минути, с цел да се убият бактериите. " Трябва да се употребяват твърдо сварени яйца, рохки – в никакъв случай ", споделя Белоречков.
Птицевъдите се тормозят, че залежалата вносна стока ще пристигна у нас и на много по-ниски цени от тези на родната продукция. В момента яйцата от производител костват към 15-20 ст. за брой, междинен размер. В комерсиалната мрежа обаче се продават на потребителите сред 25 и 30 ст. По Великден се чака цената да се увеличи поради по-високото търсене. Миналата година към Възкресение цената е била 18 ст. при производителя и сред 30 и 35 ст. в магазинната мрежа. Сега цените са доста по-ниски, само че това може да се промени с приближаване на празника. Хората обаче могат да си купят седмица-две по-рано яйцата и да ги съхраняват в ледник, с цел да им излезе по-евтино. Срокът на валидност на тази стока е 28 дни.
" Цената на вносните яйца зависи от това по кое време се пада Великден и дали изтича срокът им на валидност. Обикновено те са с 5 ст. по-евтини от нашите. Ако българските се оферират примерно по 30 ст. за брой, вносните могат да се намерят на 25 ст. Това е по този начин, тъй като търговците би трябвало да могат да ги пласират поради изтичащия период на валидност, изясни Белоречков. По думите му цените в комерсиалната мрежа варират в необятни граници, до момента в който тези при производител се разграничават единствено със стотинка-две. Ако ние не увеличим цената на яйцата с приближаване на Великден, търговците ще я усилят ", безапелационен е шефът на птицевъдите. Вносните яйца се продават най-вече в огромните вериги. Българските могат да се намерят както във веригите, по този начин и в по-малките магазинчета. Няма по какъв начин да се реши дали яйцата са от имунизирани кокошки. Но всеки консуматор може да види дали са български – по кода BG на самото яйце. " На кутията може да написа всичко, значимото е какво написа на самата черупка ", прецизира Белоречков.
 Това са най-големите неточности при приготвянето на яйца Това са най-големите неточности при приготвянето на яйца
Всеки си мисли, че бърканите яйца са фасулска работа. Вероятно бърканите яйца са били първото нещо в кухнята, което множеството от нас са...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР