Всяко трето домакинство в Гърция отделя повече от 40 процента

...
Всяко трето домакинство в Гърция отделя повече от 40 процента
Коментари Харесай

В Гърция младите не могат да си позволят да бъдат самостоятелни

Всяко трето домакинство в Гърция отделя повече от 40 % от месечния си приход за покриване на жилищните си потребности, до момента в който междинният индикатор за Европа е 10 %.

Успоредно с това в страната се чака повишение на наемите, цените на жилищата и лихвите по заемите на фона на инфлацията. По този метод наемането, и изключително закупуването на парцел, става все по-недостъпно за гръцките жители и най-много за младежите.

Младите хора в Гърция в продължение на доста години са в неравностойно състояние спрямо европейците във връзка с опцията и финансовата дарба да станат самостоятелни от родителите си, като основат лично домакинство. Само 25,7 % от семействата в Гърция са едночленни, до момента в който в Европейски Съюз този индикатор е над 34 %.

Статистически данни на Евростат демонстрират, че от 2021 година гърците са изправени пред най-високите разноски за облекчаване на жилищните потребности в съответствие с приходите им, а обновените данни се чака да отразят още по-задълбочено утежняване на казуса.

Делът на гръцкото население, което би трябвало да изразходва повече от 40 % от годишния си наличен приход единствено за покриване на жилищните си потребности, през 2021 година е достигнал 32,4 % в градовете и 22 % в останалите региони на страната. Нито една друга страна в Европейски Съюз не се отличава с толкоз висок %. Дания е на второ място с 21,9 %, а Нидерландия – на трето място с 15,3.

За извънградските региони гърците са в по-лошо състояние и от българите, и от румънците, при които надлежно 13,3 % и 10,8 % от популацията изразходва над 40 % от приходите си за покриване на жилищни потребности.

Средният % за съответния индикатор в Европейски Съюз е 10,4 % за градовете (т.е. единствено 10,4 % от европейците отделят повече от 40 % от годишния си приход за жилището си) и 6,2 % за останалите региони.

В Гърция 73,7 % от притежателите живеят в собствен парцел (при 69,9 % приблизително за Европа), само че 11,8 % от тях са ипотекирали жилището си – в Европа този % е 26,1.

Приблизително всеки четвърти гръцки жител е наемател (26,7 % спрямо 30 % в ЕС). Домакинствата с един човек са 25,7 % в южната ни съседка спрямо 34 в Европейски Съюз. Само 12,1 % от семействата в Гърция се състоят от хора на възраст под 65 години, до момента в който за Европейски Съюз те са 19,4 %. Главно заради високите разноски гърците избират общуване с повече хора.

Затова и Гърция е с максимален дял на семействата с трима или повече пълнолетни членове в Европа (14,3 %, до момента в който междинният индикатор за Европейски Съюз е 7,7). Това демонстрира, че младите гърци не могат да си разрешат лично жилище и да реализират автономия.

Гръцкото държавно управление отвори през март стратегия за субсидиране на ипотечни заеми за младежи. Тя провокира огромен интерес в страната и към този момент са подадени над 3000 заявки. Въпреки това броят на семействата, които ще бъдат обслужени, няма да е огромен – 5 000 или 10 000, оповестява Българска телеграфна агенция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР