Всяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията повишава рисковете

...
Всяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията повишава рисковете
Коментари Харесай

Акад. Денков: Съкращаването на сроковете за премахване на дерогацията повишава риска от покачване на цената на горивата

Всяко редуциране на периодите за унищожаване на дерогацията покачва рисковете от нарушение на оперативната активност на " Лукойл " и покачва риска от повишаване на пазарната цена на горивата. Това съобщи министър-председателят Николай Денков на брифинг след края на съвещанието на Съвета по сигурността към Министерския съве т, на което се разисква препоръчаната анулация на дерогацията за съветския петрол.

Министър ръководител показа пред медиите отчета, въз основа на който бяха взети решенията в Народното събрание във връзка с периодите за унищожаване на дерогацията. Денков сподели, че в отчета е записано, че " ако Народното събрание реши да прегледа и одобри законопроекта № 4935401114 от 10 ноември 2023 година при наличната информация, минималните периоди за поетапно унищожаване на дерогацията са: след 31 декември 2023 година не повече от 50% вносен неруски нефт; след 31 януари 2024 година - не повече от вносен 25% съветски нефт; от 1 март 2024 година напълно неруски петрол ".

Министър-председателят акад. Николай Денков свика през днешния ден изключително съвещание на Съвета по сигурността към Министерския съвет във връзка импортирания в Народното събрание план на Закон за изменение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи обстановката в Украйна. 

Фокус на съвещанието беше оценката на последствията и рисковете за националната сигурност на България при вероятно приемане на проектозакона , който планува анулация в тридневен период на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на съветски петрол от българската рафинерия. Доклади по тематиката ще показват способените органи - Държавните организации „ Национална сигурност ” и „ Разузнаване ”, както и Служба „ Военно разузнаване ”.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР