Всяко лято голям процент от хората страдат от слънчево изгаряне

...
Всяко лято голям процент от хората страдат от слънчево изгаряне
Коментари Харесай

Изгоряхте на плажа? Ето как да си помогнете бързо вкъщи

Всяко лято огромен % от хората страдат от слънчево изгаряне поради прекалено и незащитено излагане на слънце. То е неприятно и мъчително и може да ви сгорчи цялата отмора. Затова вижте по какъв начин да си окажете първа помощ вкъщи при слънчево изгаряне, с цел да минимизирате вредите.

Слънчевото изгаряне е увреждане на най-горния пласт на кожата. Представлява инфектиране вследствие на прекалено много ултравиолетова радиация от слънцето. При слънчево изгаряне кожата се зачервява, а в по-тежки случаи може да се образуват мехури. При тежко слънчево изгаряне кожата се бели след несъмнено време, което е знак, че тялото желае да се отърве от мъртвите и повредени кафези.

Кога да потърсите помощ?
Преди насоките за самопомощ, би трябвало да уточним, че в тежки случаи на слънчево изгаряне би трябвало да потърсите доктор. Ето по кое време:

Ако образувалите се мазоли са безчувствени или имат кондензиран бял цвят.
Ако слънчевото изгаряне е при дете под 3 години.
Ако имате замъглено зрение, получите спазъм или вдигнете висока температура, която не спада даже след банкет на медикаменти.

Първа помощ при слънчево изгаряне

Използвайте силата на водата
Веднага си вземете душ с хладка вода. Не използвайте сапун, тъй като в допълнение ще изсуши кожата и ще утежни болката и сърбежа. След като се изкъпете, наложете тялото с хладни компреси с хавлиена забрадка. През цялото време приемайте доста течности, с цел да се възвърне тялото от вътрешната страна на открито.

Овесени трици
Накиснете 1 чаша овесени трици в 2- чаши вода. Оставете за малко, до момента в който се образува каша. Помолете непосредствен човек да ви намаже с получената каша. Останете по този начин 20-ина минути.

Изплакване със сода бикарбонат или оцет
За да успокоите зачервяването и да стимулирате лечебния развой, сипете 1 ч.ч. сода бикарбонат към леген с хладка вода. Изплакнете се със содената вода и се подсушете.

Същото можете да извършите с 1 чаша оцет. Оцетът балансира pH на организма, което е извънредно значимо при слънчево изгаряне.

Масло от лавандула
Естествените масла са балсам за кожата. При слънчево изгаряне се намажете с масло от лавандула, с цел да облекчите дискомфорта.

Черен чай
Направете отвара от 2 пакетчета черен чай в 2 ч.ч. вода. Оставете ги за 10 минути, след което дано чаят се охлади на стайна температура. В помощта на памучен тампон или мека хавлиена забрадка обтрийте изгорелите сектори от кожата. Танините в черния чай " изтеглят " парещото чувство от кожата и оказват помощ за възобновяване на pH-то, написа rozali.com.

Алое вера
Гелът от алое вера е едно от най-хубавите естествени средства при слънчево изгаряне. Ако нямате подобен наоколо, може да потърсите хидратиращ лосион с алое, който също ви помогне. Чистият гел или продуктите с алое вера подхранват кожата и когато стартира да се бели, вследствие на слънчево изгаряне.

Кокосово масло
Често ви приказваме за безбройните приложения на кокосовото масло. Е, облекчаването на зачервена кожа след слънчево изгаряне е едно от тях. Кокосовото масло е уместно да облекчи зачервяването и да понижи сърбежа единствено с едно нанасяне.

Прясно и кисело мляко
Вероятно всички сте чували за компресите с кисело мляко при слънчево изгаряне. Прясното мляко има същия резултат. Нанесете малко от млякото и покрийте кожата с хавлиена забрадка или остаряла тениска. Останете по този начин 15 минути. Прясното и киселото мляко ще облекчат дискомфорта и болката, които изпитвате.

Краставици
Обелете и смелете няколко краставици в блендер. Нанесете получената каша и покрийте с памучен парцал. Краставиците работят като натурален антиоксидант и аналгетик. Особено подобаващи са даже да имате сензитивна или акнеична кожа и подхождате внимателно към потреблението на масла и козметика.

Царевично нишесте
Смесете царевично нишесте с вода (или черен чай), до момента в който получите каша, която можете да нанесете, без да се разтече. Намажете изгорелите сектори с получената паста.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР