Всяко действие, което засяга безграничната власт на главния прокурор, неминуемо

...
Всяко действие, което засяга безграничната власт на главния прокурор, неминуемо
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Безграничната власт на главния прокурор, неминуемо среща яростен отпор

„ Всяко деяние, което визира безграничната власт на основния прокурор, неизбежно среща гневен отпор “, съобщи някогашният правосъден министър Надежда Йорданова от обединението “Продължаваме промяната-Демократична България ”. Според нея макар историческото значение на утвърждения от Народното събрание механизъм за търсене на отговорност на основния прокурор , публичният фокус е бил целеустремено преместен върху следващия скандал .

“Приемането на механизъм за надзор и следствие на основния прокурор е новината, от която зависи бъдещето на България. Чакахме я повече от десетилетие и ние в “Демократична България ” се борим за реализирането ѝ години наред. Опитът да се измести фокусът от новината демонстрира, че колкото повече напредваме към радикалната правосъдна промяна, толкоз повече съпротивлението от всички страни се ожесточава ”, акцентира Йорданова пред „ NOVA “.

Представителят на управлението на “Да, България ” разяснява последните изяви на основния прокурор Иван Гешев като дебелоглав и липса на съответна оценка на обстановката. Според Йорданова изпадналият в недружелюбност обвинител номер 1 разчита на компромати и разпра с разнообразни фигури , с цел да завоюва още веднъж опеката на тези, които са го избрали.

“За всички, които го пазеха до момента, става безусловно недопустимо да продължат да го вършат. Обединеният фронт зад Гешев стартира да се разпада ”, съобщи националният представител. Йорданова добави, че правосъдната система би трябвало да се реформира по метод, който изключва нов Гешев, Цацаров, Филчев или какъвто и да било различен неприспособим персонаж за поста основен прокурор.

Депутатът още веднъж посочи, че през днешния ден България има потребност от постоянно държавно управление , което да подсигурява влизане в Шенген, еврозоната и конституционна промяна на правосъдната система и прокуратурата. Йорданова удостовери позицията на “Да, България ” за експертно държавно управление, чиито министри са равноотдалечени от управленията на подкрепилите го политически сили. Бившият министър на правораздаването подсети, че с ГЕРБ остават политически съперници по редица въпроси , макар нуждата от взаимна поддръжка за работещ кабинет.

“Забавеното връчване на втория мандат от страна на президента е тревожно и няма причини за това. Надявам се стъпките му да са добре премислени и с грижа за България, а не да се чака развиването на едно или друго събитие, което да попречи на образуването на държавно управление ”, заключи Йорданова.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР