Всяко четвърто дете е със затлъстяване. Интернет зависимостта сред подрастващите

...
Всяко четвърто дете е със затлъстяване. Интернет зависимостта сред подрастващите
Коментари Харесай

Спортът в училище и в университета в капана на недомислията

Всяко четвърто дете е със затлъстяване. Интернет зависимостта измежду подрастващите е толкоз сериозна, че едно дете не може да задържи вниманието си върху двигателна интензивност повече от 30 мин. и взема телефона или сяда пред компютъра. Тези тревожни обстоятелства изнесе през днешния ден в пресклуб „ България “ проф. Даниела Дашева от НСА. Спортът е лекуването, добави проф. Дашева.

Идеята за образуване на учебни спортни клубове е прелестна, само че в редица случаи тя се сблъсква с нежеланието и страха на шефовете. Ако едно дете бъде оценено от треньор, че е надарено и бъде ориентирано към спортно учебно заведение, тогава и средствата за това дете по линия на делегирания бюджет ще бъдат пренасочени към спортното учебно заведение. Трябва да се преборим с шефовете, които се опасяват от това, акцентира проф. Дашева. Нека да има спортни клубове към учебните заведения и това да е също аршин за финансиране, прикани авторитетният академик в региона на спорта.

Има и неоснователни недоволства от учители, че часовете по физкултура уморяват и разсейват учениците за идващите уроци по математика и другите предмети, които следват в програмата за деня. Доказано е, че физическата интензивност има позитивен резултат върху способността за разбиране, стана ясно още от думите на проф. Дашева.

От ВК Академик бе издигнат въпроса за тежките ограничавания и тромавата процедура за прилагане на спортната база в общинските учебни заведения в София в извънучебно време по силата на решение 118 на Столична община. В поддръжка на това проф. Дашева уточни 131-во учебно заведение, където физкултурният салон стои заключен. Трябва да се работи с общините, добър образец за това са тогавашните училищен спортни школи, които действаха към общините, добави тя.

Председателят на Общо събрание на колегиите Академик Христо Стоянов обърна внимание на казуса с опциите на студентите да избират спорт в границите на даден университет. Той показа случаи, при които университетските управления са присъединили само пешеходен туризъм, каланетика, фитнес. „ Това спортове ли са? “, попита Стоянов, който е дълготраен треньор по лека атлетика. При среща с ректорите на съответните висши учебни заведения, те декларирали, че имат академична автономност и могат да включат в програмата каквото си харесат, добави Стоянов. Проф. Дашева показа, че в 48-мото Народно заседание е предложила повече финансиране за университетския спорт, само че е получила отвод.

Спортът е с национално значение, тъй като с изключение на всички позитивни въздействия върху здравето, той също е сплотяващ фактор в обществото, посочи Хр. Стоянов.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР