Всяка църква, без значение дали говорим за православната или католическата,

...
Всяка църква, без значение дали говорим за православната или католическата,
Коментари Харесай

Как се става светец

Всяка черква, без значение дали приказваме за православната или католическата, има право да издига свои светци. Обикновено се награждават хора за достижение в името на хуманизма и отдаването на живота за повече положително за света, не се пропущат и тези, които вземат решение да се изправят против несправедливостите и слагат своя живот в името на религията.
Как се става светец? Това е съвсем невъзможна задача и в основата на всичко стои един живот без грехове, което автоматизирано подсказва, че мнозина отпадат още в тези редове.

Обяваването за светец не става благодарение на папата. Той няма особена власт в избора и нормално разглеждането на сходни молби става благодарение на специфичен конгрес. Друг главен проблем при този развой е, че няма късмет един човек да бъде разгласен за светец, до момента в който е към момента жив. Жана д’Арк чака към 500 години, преди да получи своята специфична купа. Друг мирянин е разгласен за светец едвам след 1164 години. Минимумът е най-малко 5 години, с цел да може да се прегледа кандидатурата. Изключение е направено за майка Тереза и папа Йоан Павел II.

Техните документи са били признати през втората година. Идеята на Ватикана е, че един човек би трябвало да извърши задоволително положителни каузи и не може да бъде толкоз елементарно пропуснат. В случая с майка Тереза е безусловно несъмнено, че мнозина са седнали, с цел да напишат по едно писмо в нейна изгода. Има два типа светци: мъченици и изповедници. Първите нормално са подготвени да предложат живота си, само че да не се откажат от вярата си. Историята на първия страдалец ни връща в 5-и век, където Свети Стефан е определян като първомъченик и архидякон.

Обвинен е от еврейския Синедрион в осквернение и по-късно е погубен с камъни. Изповедниците нормално популяризират вярата и се пробват да спасят колкото се може повече хора. Свети Юстин Мъченик върви по тези стъпки и откакто е хванат да проповядва християнство, бил запитан дали счита, че Бог ще го възнагради, откакто го убият. Юстин дал отговор, че е уверен за премията си. Папа Франциск прибавя и жертвоготовността на човек в интерес на други като евентуална опция за свещената купа. С други думи, всеки, който отдава своя живот в името на своите другари, може да бъде разгласен за светец. В този миг може да изброяваме редица имена от родната история, които умерено влизат в тази категория.

През последните години няма папа, който да не е обърнал внимание на законите към канонизирането. Всеки идващ стяга още повече ограниченията и по този начин се подсигурява, че единствено най-свещените ще имат правото да получат посмъртно купа. През 1983 година Йоан Павел II изяснява, че количеството светци се е повишило фрапантно, само че пропуща да обърне внимание на обстоятелството, че по време на неговото ръководство от 26 години са канонизирани близо 300 индивида и още 1327 са блажени от него. Има изключения на правилото за 5-те години и то единствено в случай че папата упорства да се вдигне този интервал от време за изчакване. Когато един човек е кандидатиран, локалният кардинал на църквата би трябвало да събере доказателства за осъществените добрини.

След това се организира специфична полемика във Ватикана и едвам тогава може да се разяснява даването на купа. Църквата има и малко по-мрачната задача да извади тялото на покойника и претендент за светец. Идеята е, че това е гаранция за съществуването му. Често има случаи, в които църквата отхвърля превръщането на някого в светец, откакто историята за него се оказва чиста легенда. В случай, че нито един от изброените разновидности не дава никакви шансове на човек да се издигне по-високо в парадайса, остава единствената невъзможна задача – чудото. Според законите на Ватикана, в случай че един човек извърши знамение, той има правото да получи такава купа. Дори това обаче има условия.

Извършването знамение би трябвало да се показва пред самостоятелен панел от специалисти. След като те одобрят видяното, научна комисия с името Consulta Medica ще се опита да изясни корените и да удостовери, че липсват всевъзможни научни участия и други измами, които постоянно са се употребявали. След това участва и група теолози, която би трябвало да удостовери, че създателят на това знамение е Бог и е осъществено точно през ръцете на евентуалния светец. За знамение се счита и запазването на човешко тяло в гроба. За католическата черква и една част от тялото е изцяло задоволителна, с цел да трансформира човек в светец. Подобна е историята и на Свети Антъни, който бил ексхумиран близо 32 години след гибелта си през 1231 година

Според легендата единствено езикът му не бил разкапан. По обясними аргументи при него разглеждането на кандидатурата става едвам за 12 месеца. При някои други светци се следи втечняване на кръвта, освен това всяка година на техния празник. От 2013 година ограниченията стават още по-сериозни с присъединяване на второ знамение. Ето за какво папа Франциск дава зелена светлина на кардинал Нюман. Историята споделя, че през 2013 година жена, която дълго време не може да има деца, почнала да се моли единствено на Нюман за рожба и чудото се случило. Първото знамение е документирано през 2010 година с излекуването на гръбнака на различен мирянин и единствено посредством молебствия. И на последно място и късмет за канонизиране е точно издигането до нравствен водач на католическата черква. Ако това се случи, възможностите за сходна купа се усилват доста. До този миг към 30% от всички папи са светци.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР