Всяка трета жена е жертва на домашно насилие, съобщават организаторите

...
Всяка трета жена е жертва на домашно насилие, съобщават организаторите
Коментари Харесай

Всяка трета жена е жертва на домашно насилие, едва 5% търсят помощ

Всяка трета жена е жертва на домашно принуждение, оповестяват уредниците на фотоизложбата " Не си сама ". Статистиката демонстрира, че едвам 5% от жертвите търсят помощ. Само за първите пет месеца на тази година потърпевшите от домашно принуждение у нас са 4 пъти повече, по отношение на целия интервал на минала година.



Ужасяващата истина е, че домашното принуждение над дамите се задълбочава като проблем, както у нас, по този начин и по света.

Жертвите на домашно принуждение имат разнообразни профили. Водещото, което сплотява всички е, че обичат и имат вяра, по тази причина дават по доста шансове на половинките си, изясни психологът Радка Николова.

Според Николова във всички сфери от нашия живот има експанзия и би трябвало да се приказва повече за нея.

Много е мъчно да се пресъздаде в галерия това, което жертвите изпитват вътрешно, сподели Антония Дончева, един от уредниците на плана.

Организаторите на изложбата упорстват за промени в закона за домашното принуждение. По техни данни част от подадените тъжби приключват с ликвидиране на жертвата единствено тъй като насилникът не е бил разпознат в точния момент.

Тормозът в домашни условия, все по-жесток и все по-високорисков за жертвите, демонстрира работата на варненската фондация „ SOS - фамилии в риск “. Изолацията, обвързвана с пандемията, както и икономическата рецесия, водят до увеличение на случаите на домашно принуждение.

Основно жертви на домашно принуждение са дами и деца, които са по-уязвими. Има обаче и случаи на наранени от домашно принуждение мъже, главно възрастни хора, по отношение на които има похищения от децата им. Един от митовете за домашното принуждение е, че се среща единствено в обществено слаби фамилии, означи шефът на фондацията Анна Николова.

Често насилниците се считат за ненаказуеми и нямат почит към институциите и заповедите за отбрана. На такива случаи би трябвало да има един съгласуван и резистентен отговор. В противоположен случаи влизат в неприятната статистика и черната хроника.Нужни са по-строги санкции и по-добра наказателно-правна отбрана на жертвите, е мнението на експерта.

Има дами, които търсят помощ от експерти откакто са търпели години тормоз, тъй като са считали, че въпросът ще се реши от единствено себе си, уточни Николова. Нейният съвет е се потърси помощ преди да се стигне до физическо принуждение.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР