Всяка промяна в състоянието и поведението на кучето е предупреждение

...
Всяка промяна в състоянието и поведението на кучето е предупреждение
Коментари Харесай

Диария при малко кученце - причини и лечение

Всяка смяна в положението и държанието на кучето е предизвестие за притежателя. Ако дребното кученце страда от диария, тъй като е прекалило с мазната храна или има неприятно храносмилане, това е знак, че съществува някаква функционална нередовност в тялото му и то се нуждае от наблюдаване, с цел да се реши дали и по кое време да се намеси експерт.

Трябва на всеки собственик да е известно, че диарията при кучетата не е без значение заболяване, а признак на вирусни, бактериални или инвазивни кучешки болести. Това прави дребното кутре неспокойно, то хапе или лае, когато го обезпокоят.

Единичните случаи на диария при малко кученце не трябва да провокират суматоха, те нормално се дължат на неуместно храна, която мъничето е приело и е нужно просто да се следи какво яде. Възможно е диарията да е реакция при по-особени случаи като имунизация, за което лекарят предизвестява, а също и приложимост на медикаменти. В останалите случаи аргументите за диария при дребното кученце са:

Стрес при кучетата

При пренасяне на мъничето в нов дом е допустимо то да бъде уплашено. Новата измежду, с непознати хора в близост води до внезапна реакция. След първите няколко дни това положение би трябвало да изчезне.

Хранене на дребното кученце

Понякога на мъниците е мъчно да се приспособяват към нова храна. След първата годинка от живота кутретата би трябвало да минат на хранене като възрастните, само че би трябвало да се има поради, че може реакцията да бъде диария. Нужни са няколко дни, с цел да свикне с новите артикули в менюто, само че в случай че казусът не отминава, тогава може да става въпрос за заболяване, което изисква лекуване.

Кучешки паразити

 Изпражненията на дребното кученце са показателни за здравето му

Малките кученца елементарно се снабдяват с паразити, а те пък предизвикват диария. Те постоянно се намират в нечисти места и по тази причина при избор на животно би трябвало да се наблюдава от кое място идва, каква е майката и дали има заплаха от съществуване на такава болест. При такова съмнение най-добре да се направи инспекция при ветеринар.

Диария, при която става въпрос за заболяване, изисква квалифицирано лекуване. Обикновено на стопаните е мъчно да преценяват дали да се намеси доктор, само че въпреки всичко има някои признаци, които да ги ориентират.

Първият симптом за съществено положение е, в случай че кучето ака кръв. Това постоянно е знак за нещо съществено, което се нуждае от неотложно лекуване.

Черните и смолисти изпражнения също са рисков симптом, тъй като подсказват, че в червата има кръв. Вътрешното кървене може да бъде животозастрашаващо.

Ако диарията няма такива признаци, само че не отминава за 2-3 дни със съблюдаване на диета, още веднъж се постанова да се намеси експерт за преодоляване на положението.

Лечението на диария при дребните кученца изисква консултацията със експерт. Не подценявайте казуса!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР