Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази

...
Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази
Коментари Харесай

Трите пеперуди и пламъка

Всяка алегория има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са по едно и също време потребни и приятни за четене. Те постоянно са с дребен размер, а сентенцията е задоволително ясно обособена. Друга специфичност е, че всеки от нас би трябвало да я прочете и самичък за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите нормално ни демонстрират някои елементи, които сме пропуснали, само че са основни. Затова и през днешния ден ви представяме една алегория за трите пеперуди и пламъка, която несъмнено ще ни накара да се замислим, предават от spiralata.net.

Три пеперуди, долитайки до горяща свещ, почнали да разсъждават за природата на огъня. Първата, приближавайки се до пламъка, се върнала и споделила:
– Той свети.
Втората дохвърчала по-близо и, когато се върнала, споделила:
– Той изгаря.
Третата, долитайки напълно близо, влезнала в него и не се върнала. Тя научила това, което желала да узнае, само че към този момент не можела да го заяви. Получилият познание се лишава от опцията да приказва за него, по тази причина знаещият мълчи, а говорещият не знае.

Притчата е къс иносказателен моралистичен роман. Съдържа нравствено наставление (премъдрост). По наличие притчата е близка до баснята. В по-широк смисъл алегория е всяка история със сходни характерности. Притчите се употребяват в религията. В християнството и будизма надлежно Иисус Христос и Буда се обръщат към народа с притчи. Евангелията привеждат притчите на Исус с дребни разлики в броя и формата. Успешно са употребявани като национална психотерапия във всички култури. Според Ст. Димитрова те имат психотерапевтични функционалности: на модел, огледало, смяна на вероятността, медиатор, контра-концепция, проекционен резултат и междукултурна роля

Пеперудите (Lepidoptera) наричани още „ Люспестокрили “ или „ Люспокрили “ са разред летящи инсекти. Разредът включва също по този начин нощните пеперуди и молците. Често бива разделян на две групи (подразреди, инфраразреди, суперсемейства или по-рядко надсемейства съгласно другите автори), сплотяващи нощни пеперуди и молци в едната и дневни пеперуди в другата.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР