Всяка пета проба по границите не отговаря на изискванията за

...
Всяка пета проба по границите не отговаря на изискванията за
Коментари Харесай

Европа атакува фалшивия мед

Всяка пета проба по границите не дава отговор на условията за качество


Mедът е третият най-фалшифициран артикул в света, като всяка пета проба вноса в България и в останалите страни членки на Европейски Съюз, не дава отговор на условията за качество. В отговор Европарламентът одобри отчет с набелязани ограничения в поддръжка на европейското пчеларство. На негова база ще бъде основана и инструкция на Европейски Съюз.

Фалшифицирането визира съвсем всичкия импортиран в Европейски Съюз мед с генезис Китай. Азиатската страна създава 450 000 тона продукция годишно и е рекордьор. Според експертни оценки е невероятно такова количество да бъде резултат от активността в пчеларството. Сто тона от него влизат в Европейски Съюз всяка година.

По данни на българските производители страната ни изнася 80% висококачествена продукция. За да се задоволи българското потребеление обаче, внасяме на ниска цена мед от други страни. В партидите китайски мед има прибавен захарен сироп, продукцията е с ниска себестойност и подбива цените у нас.

Проектът на сегашния отчет в Европарламента беше импортиран през септември 2017 година на тематика „ Перспективи и провокации пред пчеларския бранш в Европейски Съюз ”. Вносител е унгарецът Норберт Ердьош от Европейската национална партия. Документът е признат в Комисията по селско стопанство на Екологичен потенциал на 23 януари.

В него се показва, че пчелите опрашват културите и дивите растения, което оказва помощ да се поддържа биоразнообразието. 84% от растителните типове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването от тези инсекти. В стопански параметри, това са 14,2 милиарда евро годишно.

През последните няколко години обаче пчеларите сигнализират за намаляващия брой пчели, пчелни фамилии и колонии. Сред аргументите са интензивното земеделие и потреблението на пестициди, неприятното хранене на пчелите, вирусите и офанзивите на инвазивни типове, както и екологични промени и загуба на местообитания.

Мерките на Европарламента включват увеличение на средствата за националните стратегии за пчеларство; възстановяване на здравето на пчелите (например посредством възбрана на нездравословни пестициди, повече научноизследователски или развъдни програми); по-добра отбрана на локалните и районни сортове пчели

В Европейски Съюз има към 17 милиона пчелни кошери и 600 000 пчелари, произвеждащи към 250 000 тона мед всяка година. Европейски Съюз е вторият по величина производител на мед след Китай. Основните страни, произвеждащи мед през 2015 година са Румъния, Испания и Унгария.

Създаването на евродиректива има за цел ограничение разпространяването на подправен мед, както и облекчение на натиска върху европейските пчелари.

Ето за какво се планува възстановяване на процедурите за тестване и усилване на инспекциите по вноса в страните членки на Европейски Съюз, както и на етикетирането, с цел да се подсигурява, че потребителите знаят от коя страна идва продуктът.

В Германия я купуват на едро

Слагат непознати етикети на родната продукция


Продават свещи от восък на „ Зелена седмица ”

 Най-търсен в Берлин на ревюто е акациевият мед. Най-търсен в Берлин на ревюто е акациевият мед.
Близо 80% от българските пчелни артикули се изнасят за Европа, като най-търсен родният мед в Германия. Това описаха за „ Труд ” български производители, които вземат участие в най-голямото ревю за храни и питиета „ Зелена седмица ”, което се организира в немската столица Берлин от 19 до 28 януари. Страната ни е в центъра на вниманието на ревюто, защото за първи път в 83-годишната история на панаира България е формалната страна-партньор. Няколко български производители на мед се показват на ревюто с общ щанд в българската палата. Сред продуктите, които те показват на посетителите, са манов мед и свещи, направени от восък. Българският мед се изнася за Европа главно като суровина. Там се препакетира и се продава под локални марки, описаха за „ Труд ” участници на ревюто. В Германия са националисти и избират да купуват техни марки, обясниха те. Българска марка доста мъчно би могла да пробие на този пазар. Най-търсен в Германия е акациевият мед, като в последните години се ускорява ползата към този от кориандър и неповторимият за Странджа манов мед.

При разкриване на ревюто „ Зелена седмица “ министърът на земеделието Румен Порожанов прегледа пчелните артикули, които родни производители показват в Берлин.

След митинги


Фонд „ Земеделие ” отпусна 2,4 млн. лева по deminimis


Добивите бяха ниски през 2017 година

 Пчелари стачкуваха в края на ноември пред Министерството на земеделието храните и горите. Пчелари стачкуваха в края на ноември пред Министерството на земеделието храните и горите.
Близо 2,4 млн. лв. преведе Държавен фонд „ Земеделие ” на 4348 пчелари по схемата deminimisв края на 2017 година Размерът на ставката за подкрепяне за едно пчелно семейство беше 4,77 лв.. Минималната помощ deminimis получиха пчелари, които гледат сред 20 и 200 пчелни фамилии в това число. Тези, които имат над 200 пчелни фамилии получиха опция да се включат в схемата единствено за първите 200. Финансовата поддръжка се даде на бранша за справяне с следствията от неподходящите климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед през 2017 година Субсидията пристигна в отговор на митингите на пчеларите през ноември пред постройката на министерството на земеделието, където упорстваха да директни дотации на брой пчелно семейство.

Помощта беше ориентирана към аграрни стопани, занимаващи се с първично произвеждане на селскостопанска продукция – физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, отглеждащи пчелни фамилии, които би трябвало бяха регистрирани аграрни стопани към 29.09.2017 година, по реда на Наредба № 3 от 1999 година

Общият размер на подпомагането за един аграрни собственик, както и за едно и също дружество по схемата deminimis не може да надвишава левовата равноценност на 15 000 евро (29 337.45 лева.) за интервал от три данъчни години (2015 г.– 2017 г.).

От пчелите зависи 1/3 от храната ни


Истинският проблем е с опрашването

 Илия Цонев, Конфедерация на българските пчелари Илия Цонев, Конфедерация на българските пчелари
„ Проблемът с меда е вторичен. По-същественото е, че опрашването на пчелите е екологична активност, която би трябвало да бъде подтиквана и предпазена, тъй като една трета от храната ни зависи от това ”, изясни пред „ Труд ” инж. Илия Цонев, зам.-председател на Управителния съвет на Конфедерацията на българските пчелари.

По думите му продукцията в Европа, която е резултат на тази активност на пчелите, възлиза на над 14 милиарда евро годишно.

66% от пчеларите в България имат до 50 кошера. За да получават държавно подкрепяне, те би трябвало да са регистрирани като селскостопански производители. Годишните разноски за това обаче са над 1700 лева и малко хора могат да си го разрешат, разяснява още той. Браншовите организации у нас ще внесат идната седмица в земеделското министерство предложение с ограничения в поддръжка на опрашването като екологична активност.

Над 1700 пчелари дадоха поръчка


Държавата и Европейски Съюз дават 14 млн. лева за пчеларство


Приемът по последната мярка е до 23 февруари 2018

 02-05 Общият бюджет по Националната стратегия по пчеларство за интервала от 2017 до 2019 година е почти 14.28 млн. лв., от които половината са обезпечени от Европейски Съюз, а останалата част от националния бюджет. Над 1700 пчелари подадоха заявки за присъединяване за 2018 година по ограничения А, Б, В, Г и Д към Министерството на земеделието, храните и горите.

Мерките включват подкрепяне на закупуването на техническо съоръжение за рандеман и обработка на пчелния мед с бюджет от 359 139 лв., усъвършенстване на преносимото пчеларство в размер на 89 785 лв., битка против агресорите и заболяванията в кошера на стойност 1 795 695 лв., подкрепяне на лабораториите за разбор с 44 892 лв., както и подновяването кошери с бюджет от 2 289 513 лева Приемът по размер Е продължава до 23 февруари 2018 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР